146 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ

Црвени крст Србије данас обележава 146 година постојања и рада у нашој земљи.
Српско Друштво Црвеног крста основано је 6. фебруара 1876. године у згради Београдске општине, данашње Југословенске кинотеке у Београду.

Иницијативу за оснивање Српског Друштва Црвеног крста покренуо је др Владан Дорђевић у време Херцеговачког устанка 1875. године. Свечаној седници где је основано Српско Друштво Црвеног крста присуствовали су знаменити људи тадашње Србије као што су: Јосиф Панчић, Дорђе Вајферт, Илија Kоларац, проф. Kоста Стојановић и други.

За првог председника Српског Друштва Црвеног крста изабран је митрополит Михајло Јовановић. Залагањем др Владана Дорђевића, Србија је потписала

Прву женевску конвенцију што је омогућило Српском Друштву Црвеног крста међународно признање, а нашу организацију сврстало у 15 првооснованих националних друштава Црвеног крста у свету.

Црвени крст Србије данас има преко 60.000 волонтера, од којих је половина оних који су свакодневно укључени у активности Црвеног крста, 130.207 чланова и 724 запослених у 183 организације Црвеног крста у градовима и општинама, 2 покрајинске организације и седишту Црвеног крста Србије.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/146-godina-postojanja-i-rada-crvenog-krsta-srbije/