186. КРСТОВДАНСКИ ВАШАР СЕ НЕЋЕ ОДРЖАТИ НИ ОВЕ ГОДИНЕ

Због епидемиолошке ситуације, Општински штаб  за ванредне ситуације је донео одлуку да се традиционални Крстовдански вашар, који се одржава сваке године од 26. до 28. септембра, ни ове године не одржи.

Тако да и данас, као и прошле године, изостаје она уобичајена гужва и реке народа које се сливају према простору бувље пијаце где је требало да се одржи 186. Крстовдански вашар, у другом покушају. Надамо се да ће се следеће године одржати, што би народ рекао, трећа срећа.

Општински штаб за ванредне ситуације донео је ове одлуке имајући увиду нестабилну епидемиолошку ситуацију, првенствено у интересу заштите грађана од заразе изазване корона вирусом, сходно закључцима и одлукама Кризног штаба Владе Републике Србије.

Вашар или сајам традиционални је облик народног окупљања. Основна сврха вашара била је да сељаци купе неопходне ствари у време док нису постојале продавнице у данашњем смислу. Обично се одвијао у доба неког црквеног празника, на „црвено слово” када није дозвољено радити, а најчешће на неком равном терену – често у порти оближње цркве или манастира, чиме се целом догађању даје одређена доза озбиљности и друштвене прихваћености.

Вашар је толико важан догађај да су сви већи вашари у Србији евидентирани чак и у црквеном календару.

Атмосфера са прошлогодишњег вашара.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/186-krstovdanski-vasar-se-nece-odrzati-ni-ove-godine/