Početna » 20 ГОДИНА ОВАКО НЕШТО НИЈЕ ЗАБЕЛЕЖЕНО! У Србији више од 1.000 оболелих од великог кашља, болест се развија у ТРИ ФАЗЕ – једна је посебно ТЕШКА

20 ГОДИНА ОВАКО НЕШТО НИЈЕ ЗАБЕЛЕЖЕНО! У Србији више од 1.000 оболелих од великог кашља, болест се развија у ТРИ ФАЗЕ – једна је посебно ТЕШКА

Србији је до 7. јануара велики кашаљ потврђен код 1.020 особа, а сваки други случај је међу децом од 10 до 14 година, подаци су Института "Батут". Највише оболелих пријављено је у Јужнобачком округу и Београду, где је и пријављена епидемија.

од Паланка данас
0 Коментар

 

Стручњаци то објашњавају смањеним обухватом вакцинације и тиме што нас вакцине штите око 10 година.

У Београду је 2021. регистровано двоје оболелих од великог кашља, 2022. није их било, док је у 2023. години, због раста броја оболелих, пријављена епидемија. А већ почетком ове године, Градски завод за јавно здравље бележи 492 оболела.


– Ми оволико оболелих нисмо имали сигурно последњих двадесетак година, а резултат таквог броја оболелих може се објаснити са више разлога – недовољан обухват имунизацијом, уназад неколико година нисмо имали онај обухват од 95 одсто, нарочито у последње три године се креће између 88 и 90, и могућност дијагностике – каже др Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог Градског завода за јавно здравље.

Др Оливера Остојић, руководилац Дечје клинике КБЦ „Драгиша Мишовић истиче да нема дана, а да не чујете некога ко упорно и дуго кашље. Међу њима су и бебе и старији.

– Ако сам ја јуче прегледала 12, 13 пацијената у амбулантни, трећина је била са симптомима великог кашља. Децу коју хоспитализујемо и којих је до сада било петнаестак, су до четири месеца живота. То су она деца код којих није била започета вакцинација или је била непотпуна. Били су хоспитализовани због дуготрајног, тешког кашља са зацењивањем, са губитком даха – каже др Оливера Остојић, руководилац Дечје клинике КБЦ „Драгиша Мишовић“.

На почетку симптоми подсећају на прехладу, а временом постају тежи.

Болест се развија у три фазе.

– Болест 100 дана, тако се зове и пролази кроз три фазе. Прва фаза је од 2 до 3 недеље, када има опште симптоме респираторне инфекције, и тада су најзаразнији пацијенти. Следећа фаза траје неколико недеља 6, 8, 10 са интензивним кашљем, са салвама 24-часовним које могу да доведу до зацењивања и последња фаза је када се смирује – каже др Остојић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept