Početna » 2023. ГОДИНА НА ДОБРОМ ПУТУ ДА ПОСТАНЕ НАЈТОПЛИЈА У ИСТОРИЈИ МЕРЕЊА

2023. ГОДИНА НА ДОБРОМ ПУТУ ДА ПОСТАНЕ НАЈТОПЛИЈА У ИСТОРИЈИ МЕРЕЊА

Живимо у години коју обележавају рекордне врућине широм света. Након најтоплијег лета откако се води евиденција, уследио је најтоплији септембар до сада. Овај септембар је био трећи најтоплији септембар у Србији у последње 72 године, одмах иза септембра 1994. и 2011.



На већини извештајних станица пласирао се у првих 10 најтоплијих, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.
Иначе, када је свет у питању, ова 2023. могла да обори рекорд за најтоплију годину који тренутно држи 2016, упозорила је Служба за климатске промене Kоперникус.

Свет је у периоду од јуна до августа био за око 1,5 °Ц топлији него у прединдустријско доба, док је месец за нама био још жешћи: за чак 1,75 °Ц топлији од просечног септембра у периоду од 1850. до 1900.

Просечна септембарска температура на глобалном нивоу износила је 16,38 °Ц што је за чак 0,5 °Ц више него током претходног најтоплијег септембра (2020).

Kада се температурна мерења од јануара до краја септембра 2023. упореде са прединдустријским добом, слика је још суморнија: средња глобална температура била је за 1,4 °Ц виша у поређењу са тадашњом просечном температуром.

Стање је крајње забрињавајуће и у морима која складиште 90% вишка топлоте у виду гасова са ефектом стаклене баште, а који се емитују при сагоревању фосилних горива.

Температура површинске воде између 60 степени јужне и 60 степени северне географске ширине била је 20,92 °Ц у септембру. Мора су тако била топлија него током иједног септембра пре. Kада се узму у обзир сви месеци, протекли месец пласирао се као други најтоплији за морске воде, одмах иза августа 2023.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept