Početna » 2023. ГОДИНА НА ДОБРОМ ПУТУ ДА ПОСТАНЕ НАЈТОПЛИЈА У ИСТОРИЈИ МЕРЕЊА

2023. ГОДИНА НА ДОБРОМ ПУТУ ДА ПОСТАНЕ НАЈТОПЛИЈА У ИСТОРИЈИ МЕРЕЊА

од Паланка данас
0 Коментар

Живимо у години коју обележавају рекордне врућине широм света. Након најтоплијег лета откако се води евиденција, уследио је најтоплији септембар до сада. Овај септембар је био трећи најтоплији септембар у Србији у последње 72 године, одмах иза септембра 1994. и 2011.



На већини извештајних станица пласирао се у првих 10 најтоплијих, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.
Иначе, када је свет у питању, ова 2023. могла да обори рекорд за најтоплију годину који тренутно држи 2016, упозорила је Служба за климатске промене Kоперникус.

Свет је у периоду од јуна до августа био за око 1,5 °Ц топлији него у прединдустријско доба, док је месец за нама био још жешћи: за чак 1,75 °Ц топлији од просечног септембра у периоду од 1850. до 1900.

Просечна септембарска температура на глобалном нивоу износила је 16,38 °Ц што је за чак 0,5 °Ц више него током претходног најтоплијег септембра (2020).

Kада се температурна мерења од јануара до краја септембра 2023. упореде са прединдустријским добом, слика је још суморнија: средња глобална температура била је за 1,4 °Ц виша у поређењу са тадашњом просечном температуром.

Стање је крајње забрињавајуће и у морима која складиште 90% вишка топлоте у виду гасова са ефектом стаклене баште, а који се емитују при сагоревању фосилних горива.

Температура површинске воде између 60 степени јужне и 60 степени северне географске ширине била је 20,92 °Ц у септембру. Мора су тако била топлија него током иједног септембра пре. Kада се узму у обзир сви месеци, протекли месец пласирао се као други најтоплији за морске воде, одмах иза августа 2023.



Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept