ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О ЂЕНЕРАЛУ ТЕРЗИЋУ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

muzej-stevaОтварањем изложбе „Ђенерал Божидар П. Терзић 1867-1939“ Музеја рудничко-таковског краја у Народном музеју у Смедеревској Паланци, настављено је пријатељство и сарадња коју негују Народни музеј у Смедеревској Паланци и Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца.

Изложбу су отворили кустос-историчар Музеја рудничко-таковског краја, Александар Марушић и директор Народног музеја Стеван Мартиновић.

Мартиновић се захвалио запосленима у музеју Рудничко-таковског краја, на челу са в. д. директором Александром Марушићем и изразио је наду да ће се сарадња наставити и у наредној години, уз очекивање да ће радити на неким заједничким пројектима.

Марушић  је истакао да је горњомилановачки музеј прилично млад, постоји  23 године и познат је, пре свега по Другом српском устанку, по Такову, династији Обреновић… 

general-terzic2Елитни официр, мајор Терзић постаје 1905. ађутант краља Петра Првог. Са војводом Радомиром Путником ради план одбране од Турске. По објави рата Аустроугарске, начелник је Штаба Прве армије, па Штаба Мачванског корпуса. У Колубарско-сувоборској бици, Шумадијска дивизија разбија најјачи аустријски корпус и одбацује га преко Дрине. Као пуковник, Терзић на челу своје дивизије победоносно улази у Београд 2. децембра 1914. Реконструкцијом Владе Николе Пашића, 6. децембра 1915. постаје министар војни, а у чин генерала унапређен је 1916. И у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца обавља одговорне дужности. Терзић умире у Београду 29. септембра 1939. Сахрањен је у свом Милановцу, у породичној гробници. Завичајна општина га је још за живота прогласила почасним грађанином…

– Тражили смо сваки податак из историографски богатог живота војсковође Терзића у фонду Војног музеја, Историјског музеја Србије, Народнoг музеја у Чачку, Архива Србије, Архива САНУ, Војног архива, Центра за библиотекарство и Војне академије – објашњава Марушић.

Сада целовит и детаљан, захваљујући кустосима, животопис Божидара Терзића сведочи о личности која се нимало није разметала стеченом славом и заслугама, напротив. Потврђује то и оцена Терзића од српске и светске војничке легенде, војводе Живојина Мишића. 

Гостовање у Паланци је девето у низу гостовања изложбе која је, сем у Горњем Милановцу, постављана у местима широм Србије, али и у Београду и Паризу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/23367-2/