Početna » 300.000 ДИНАРА ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ-КОНКУРС ТРАЈЕ ДО 10. АПРИЛА

300.000 ДИНАРА ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ-КОНКУРС ТРАЈЕ ДО 10. АПРИЛА

од Паланка данас
0 Коментар

Национална служба за запошљавање расписала је конкурс за самозапошљавање за 2023. годину, односно Јавни позив незапосленима за доделу субвенције за самозапошљавање 2023.

Помоћ државе за отварање фирме од стране НСЗ је иста као претходних година, тако да су то бесповратна средства за покретање бизниса, наравно, уколико се испоштују и испуне услови задати конкурсом.Субвенција за самозапошљавање додељује се у једнократном износу од 300.000,00 динара, односно 330.000,00 динара за незапослене особе са инвалидитетом, ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва, као и оснивања привредног друштва, уколико оснивач заснива у њему радни однос.

Право на субвенцију може се остварити и удруживањем више незапослених, оснивањем привредног друштва ради самозапошљавања. Уколико се више незапослених удружи, у складу са законом, свако лице појединачно подноси захтев за самозапошљавање и остваривање права на субвенцију од 300.000,00 динара, односно 330.000,00 динара у случају када су подносиоци захтева особе са инвалидитетом.

Право на доделу субвенције за самозапошљавање незапослено лице може да оствари под условом да је:

пријављено на евиденцију незапослених Националне службе,
завршило обуку за развој предузетништва по плану и програму обуке у организацији Националне службе или друге одговарајуће организације,
испунило раније обавезе и измирило сва дуговања према Националној служби и
у дозвољеном оквиру опредељеног износа за де минимис државну помоћ у текућој фискалној и претходне две фискалне године, у складу са прописима за доделу државне помоћи.
Документација за подношење захтева:

попуњен захтев са бизнис планом на прописаном обрасцу Националне службе,
доказ о завршеној обуци, уколико није завршена у организацији Националне службе и
доказ о власништву пословног простора, уколико подносилац захтева располаже истим.
У случају када је подносилац захтева особа са инвалидитетом, потребно је доставити и решење о инвалидности или процени радне способности и могућности запослења или одржања запослења.

Документација за закључивање уговора:

– фотокопија решења надлежног органа о упису у регистар, уколико није регистрован у АПР-у,
– фотокопија потврде о извршеној регистрацији код Пореске управе (образац РЕГ),
– фотокопија картона депонованих потписа код пословне банке,
– фотокопија / очитана лична карта подносиоца захтева,
– средства обезбеђења испуњења уговорних обавеза,
– фотокопија / очитана лична карта жиранта и
– други докази у зависности од статуса жиранта.
– Обавезе из уговора

Након потписивања уговора, Kорисник субвенције је дужан да:

– делатност за коју му је одобрена субвенција у складу са поднетим захтевом са бизнис планом обавља као основну, и по том основу измирује доприносе за обавезно социјално осигурање најмање 12 месеци, почев од дана отпочињања обављања делатности, са могућношћу привременог прекида делатности од највише 12 месеци према решењу АПР-а или другог надлежног органа, омогући Националној служби праћење реализације уговорних обавеза и увид у обављање делатности,
на захтев Националне службе достави доказе о реализацији уговорних обавеза и обавести Националну службу о свим променама које су од значаја за реализацију уговора, у року од 8 дана од дана настанка промене.

Потребно је, наравно, пре свега распитати се код НСЗ за које делатности се добијају субвенције.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept