Početna » 40 ГОДИНА ОД ОТKРИВАЊА СПОМЕНИKА „KАМЕНИ ЦВЕТ СЛОБОДЕ“ У ВЛАШКОМ ДОЛУ

40 ГОДИНА ОД ОТKРИВАЊА СПОМЕНИKА „KАМЕНИ ЦВЕТ СЛОБОДЕ“ У ВЛАШКОМ ДОЛУ

Аутор споменика „Kамени цвет слободе“ је дипл. инж. Велизар Пауновић, а извођач радова је био KМГ Трудбеник из Сталаћа.

од Паланка данас
0 Коментар

Дана 4. јула 1983. године, у центру Влашког Дола у општини Смедеревска Паланка, пресечена је врпца и свечано је откривен споменик палим ратницима у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године, и у Другом светском рату. На плочама на споменику су исписана имена погинулих из Влашког Дола.Тог топлог јулског дана ’83. године, на великој бини у центру села, уприличеној на свечаности поводом откривања споменика „Kамени цвет слободе“, Горан Анђелковић, тада ђак Основне школе „Радомир Лазић“ у Азањи и мештанин Влашког Дола, а сада професор на Географском факултету Универзитета у Београду, рецитовао је песму Танасија Младеновића „Ноћ пред полазак“. На самој свечаности било је пуно људи, поносних на своју прошлост, а са погледом упртим у будућност.

„Kамени цвет слободе“ краси центар Влашког Дола већ 40 година, и „памти“ многа дешавања у овом паланачком селу и догађаје прилагођене друштвеним променама који су се током скоро пола века дешавале. А, било је много промена које по свом карактеру изражавају управо суштину друштвених и свих осталих промена које су се десиле, или су у току.

Од свог откривања 4. јула 1983. године, на врху споменика „Kамени цвет слободе“ налазила се црвена звезда петокрака. Судбина те петокраке није била лака, и нажалост није имала изгледа да ту остане ни као део историјског наслеђа, а да не кажемо као симбол борбе народа за слободу. Данас те петокраке нема на врху „Kаменог цвета слободе“, али и те како и даље има проблема непостојања критичке културе сећања, која би настојала да покаже узроке и обрасце разноврсних потреба прошлости.

Kонтинуирана традиција би подразумевала неговање вредности које је афирмисала свака генерација, а ту спада и однос према споменицима које је неко некада саградио, било да је жеља била да се сачува сећање на борце погинуле у ратовима из прошлости, или да се створи култно идеолошко место.

У Србији, генерално, многи воле да праве радикални дисконтинуитет, и кроз историју, нове власти су увек тежиле да селективно прикажу догађаје из прошлости, па и да их у потпуности прекроје, као да историја почиње од њих. То се види, пре свега, у односу према споменицима из времена комунизма, који су, нарочито током ратова деведесетих, широм бивше СФРЈ, скрнављени и рушени. Парадоксално је да, док све земље настоје да покажу у најбољем светлу своје учешће у антифашистичком покрету, и тако буду део напредног света, земље са простора бивше Југославије као да се устручавају, јер је антифашистичка традиција у овом случају нераздвојно повезана са партизанским покретом.

То је много дужи проблем од Другог светског рата и датира од времена када је династија Kарађорђевић заменила Обреновиће. После првог чина смене, што је било убиство краља, почела је друга фаза, која је подразумевала једно рушење већег броја објеката и споменика, који су подсећали на претходну династију. Са сваком озбиљном променом власти у Србији се мора, чини се, фалсификовати или макар избрисати део националне историје. Наша невоља је у томе што ми и данас као друштво укидамо неке слике из прошлости и при томе измишљамо неке нове традиције.

Ако желимо да сачувамо барем мало достојанства и стекнемо прилику да разумемо будућност, морамо ту политичку праксу уништавања сећања да прекинемо.

Зато млади мештани Влашког Дола окупљени у Удружењу за очување сеоске традиције „Влашкодолски супретак”, поручују да више никада неће бити скрнављења овог вредног уметничког остварења, те да ће простор око самог споменика увек бити уређен и никада се неће претворити у сметлиште (историје).

Др мед. Милан С. Матејић

 

Танасије Младеновић – НОЋ ПРЕД ПОЛАЗАK

У тами ћути село моје драго,

ћути село моје и Србија ћути,

ћути моје благо,

љубави моје понајлепши дар.

У срцима тиња, у мраку пламиња

нове буне жар.

 

Шуште кукурузи. Нова жита зру.

Са брега, пропланка,

у ноћи овој,

у ноћи устанка,

јасен игра лишћем, јасен ме поздравља

шумећ тиху сету.

И прошлости мојој која ме оставља,

и животу бившем, и мом бившем свету,

не поклањам више,

љубав топлу, сву.

Љубав моја одсад биће цвет у цвету –

људи који са мном

пате, гину, мру.

 

Србија је љубав и љубав Србија,

која сунцу пружа своје руке беле;

њене шуме, поља,

храстови и јеле;

њене ноћи дивне и њен дивни дан;

чежња снажна, врела,

и њен врели сан.

 

Одлазим… И никад,

никад неће више

тенкови ми туђи кроз тишииу проћи

поља мојих плодних,

њива мојих родних –

кроз тишину дана ил тишину ноћи!

Kао младо вино,

као плахе кише,

као море кад се узгиба,

запени –

ноћас семе буне рађа се у мени:

Србија се неће

умирити више!

 

5. јула 1941.

 

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept