Početna » 5 БОЛЕСТИ КОЈЕ МОЖЕ ДА ИЗАЗОВЕ УЛТРАПРЕРАЂЕНА ХРАНА: За неке намирнице и не знате да су лоше, једна се издваја

5 БОЛЕСТИ КОЈЕ МОЖЕ ДА ИЗАЗОВЕ УЛТРАПРЕРАЂЕНА ХРАНА: За неке намирнице и не знате да су лоше, једна се издваја

Чипс, бургер сос, смрзнуту пицу или воћни јогурт многи обожавају и чини се да нема ничег лошег у њима. Али, испоставило се да ове и многе њима сличне намирнице спадају у у категорију ултрапрерађенехране – у зависности од њихових тачних састојака.

од Паланка данас
0 Коментар

Ултрапрерађена храна представља релативно нов начин категоризације намирница. Систем, назван НОВА, који су 2009. године предложили истраживачи са Универзитета Сао Пауло у Бразилу, заснива се не на томе каква је врста хране (да ли су у питању месо, житарице, поврц́е итд.) вец́ на томе колико је обрађена.


НОВА раздваја храну у четири групе, почевши од природне и минимално прерађене хране у првој категорији до ултрапрерађене хране, која користи индустријске формулације и производне технике у четвртој.

“Моја дефиниција за ултрапрерађену храну је да не можете да је направите у својој кухињи јер немате машине и немате састојке”, рекла је стручњакиња за политику исхране др Марион Нестле за Си-Ен-Ен.

Ултрапрерађена храна садржи адитиве као што су појачивачи укуса, боје и згушњивачи – у основи састојци које обично не бисте користили у кувању. То их чини дуготрајним на полици, лаким за припрему (само загрејте и послужите) и у многим случајевима им је тешко одолети. Она је рекла да су десетине хиљада нових производа стигле на полице продавница последње 4 деценије.

Ево неколико ствари које треба да знате о ултрапрерађеној храни:

Једење пуно ултра обрађене хране дефинитвно није здраво.

“Сада је било више од 1.500 студија. Све оне показују јасан налаз, а то је да је конзумирање ултра обрађене хране повезано сагојазношц́у, дијабетесом типа 2, срчаним обољењима, одређеним врстама рака, лошим исходом од Цовид-19, укупном смртношц́у“, рекла је др Нестле.

Најновија студија, објављена у среду у часопису БМЈ, анализирала је податке у периоду од више од 30 година и открила да је конзумирање ултрапрерађене хране повезано са 4% вец́им ризиком од смрти из било ког разлога, укључујуц́и 9% повец́ан ризик од неуродегенеративних смрти. Друге студије повезују ултрапрерађену храну са срчаним обољењима, дијабетесом типа 2, раком и поремец́ајима менталног здравља као што су анксиозност и депресија.

Ипак, није сва ултрапрерађена храна лоша! Неке ултрапрерађене намирнице могу да обезбеде важне хранљиве материје, као што је хлеб од целог зрна пшенице.

мондоPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept