50. ГОДИНА ОСД „РАДНИК“ СА КОЛОНИЈЕ (ВИДЕО)

fk-radnik-50У МЗ Колонија одржана је свечаност на којој је Омладинско спортско друштво „Радник“ обележило 50. година постојања. Свечаности су присуствовали бивши играчи, спортски радници, тренери, навијачи, представници локалне самоуправе и угледни спортски радници и пријатељи клуба.

Пре почетка свечаног дела одиграна је ревијална утакмица ветерана Радника и Победе из Голобока, коју су домаћини добили резултатом 5:1.

У поздравном говору Милан Грујић се осврнуо на историјат клуба и успехе које је постигао а након тога су подељена признања појединцима и организацијама који су допринели раду и развоју клуба.

Од давне 1966. године, тачније 31. августа, званично постоји ФК Радник из Смедеревске Паланке. Настао је из истоименог спортског друштва. Назив Радник, добио је зато што се налази на територији Радничког насеља *Колонија*. Први председник Скупштине био је Велимир – Веља Стојановић, а председник клуба Миливоје – Мида Давидовић. Место тренера припало је Пери Петровићу *Зољи*, а на утакмице се ишло шпедитером који је возио Лека Божић.

Прво такмичење Радник је имао у лиги Младеновачког подсавеза, а прву званичну утакмицу је одиграо у Голобоку против Победе и забележио пораз од 2:1. Највеће име у историји Радника, као играч и тренер био је Радомир Цанковић. Седамдесетих година прошлог века, Радник је два пута био првак у Шумадијској лиги, али због финансијских средстава прелаз у виши ранг био је препуштен другопласираним екипама, Шумадинцу из Наталинаца и Слоги из Баточине. Када је дошло до нове регионалне поделе, Радник је припао Подунавском округу и такмичио се у Међуопштинској лиги Смедерево-Смедеревска Паланка- Велика Плана, а 1978. године, као првак ушао је у Регионалну Подунавску лигу.

Највећи лигашки успех је био, такмичењем у Другој Српској лиги, када су играле и екипе са подручја Београда, Вождовац, Хајдук, као и Ваљевски Крушик, Лозница. После тога играли су у Подунавској зони и окружној лиги.

Сезона 2009/10. је била најлошија за овај фудбалски колектив. У окружној лиги заузели су последње место и преселили се у општинску Јасеничку лигу. Уз помоћ локалне самоуправе, на чело Радника стао је нови председник клуба Урош Милојевић и потпредседник Зоран Маријановић. Главни оперативац у клубу је секретар Жељко Милић, а место тренера је поверено Драгану Голубовићу. Клуб је сезону 2011/12. у Јасеничкој општинској лиги завршио на првом месту и тако се већ након једне сезоне вратио у Подунавску окружну лигу.

ФК Радник има своје навијаче такозване „Мунгосе“ који у свакој утакмици бодре свој тим и верни су му од давне 1991. када је и основана поменута група. Групу чине двојица вођа и 50 људи са Колоније.

Википедија

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/50-godina-osr-radnik-sa-kolonije-video/