ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА

 Uspenje-Presvete-Bogorodice-Српска православна црква  слави празник Успења Пресвете Богородице или Велику Госпојину – како се тај празник назива у народу.

То је један од највећих хришћанских празника посвећен Богородици. Тај празник, када се завршава и пост, који траје 14 дана, успомена је на смрт Богородице и дан када се она, према предању, винула на небо и „предала свој дух у руке Спаситеља“.

Празник посвећен Богородичином успењу обележавају сви хришћани, а у Грчкој и Румунији слави се и на државном нивоу. Посебно је свечано у Јерусалиму, где Јерусалимска патријаршија организује обред симболичне сахране.

У Светом писму нема података о крају земаљског живота Богородице. Према предању и списима, који немају свети карактер, сматра се да је мајка божија до краја живота, после смрти и васкрсења Христовог, живела у Јерусалиму, окружена пажњом апостола и прве хришћанске заједнице. Према другим непотврђеним изворима, Богородица је путовала по пределима данашњег Блиског истока, па је тако стигла и до Свете Горе.

Не мали број породица слави данашњи празник као своју крсну славу, а међу њима је и ужарски еснаф у лесковачком крају.

Како празнику претходи двонедељни пост, данас се верници, посебно жене, причешћују, уопштено говорећи, овај дан се сматра празником жена и мајки.

Богородица се сматра заштитницом жена породиља и разна су народна веровања везана за моћ икона на којима је она представљена. Обичај је да се од Велике до Мале Госпојине (21. септембар) беру лековите биљке. У неким крајевима сматрају да се у периоду између две Госпојине, данашње, и Мале Госпојине, која је 21. септембра, најбоље очувају јаја .

Велики број цркава и манастира Српске православне цркве слави овај празник као своју славу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/9036-2/