Početna » Стигле добре вести за ове пензионере у Србији: Огласили се из ПИО фонда и све потврдили

Стигле добре вести за ове пензионере у Србији: Огласили се из ПИО фонда и све потврдили

Стога се, у складу са наведеним, уредно врши пријава на осигурање таквих корисника старосне пензије

Један Ваљевац се нашао у недоумици да ли је потребно да фирма у којој ради подноси пријаву на обавезно социјално осигурање (преко портала ЦРОСО) оних који обављају послове по основу уговора о делу или ауторског уговора, а осигурани су по другом основу – запослени су код другог послодавца иако су пензионери.



Из ПИО фонда наглашавају да је пријава на осигурање особа које раде послове за које је предвиђена исплата уговорене накнаде (уговор о делу, ауторски уговор) врши се само када је осигурање по основу поменутих уговора једино осигурање, односно, кад нису осигурани по неком другом основу, наводе они.

Да ли и када можете тражити поновни обрачун пензије? Из ПИО фонда се огласили и све објаснили


– Дакле, сви који су запослени по основу уговора о раду не пријављују се на осигурање по основу уговора о делу или ауторског уговора. Међутим, старосни пензионери који су ангажовани по основу уговора о делу или ауторског уговора пријављују се на осигурање (осим у случају када је старосни пензионер истовремено и запослен по уговору о раду).

Наиме, старосни пензионери се могу поново запослити, обављати самосталну делатност или радити по уговорима за које је предвиђена исплата уговорене накнаде, остварити стаж након стицања пензије и уколико су били најмање годину дана у осигурању, имају право на поновно одређивање пензије. Стога се, у складу са наведеним, уредно врши пријава на осигурање таквих корисника старосне пензије – додају.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept