Početna » ТЕК НАС ЧЕКА ПАКЛЕНА ГОДИНА Јун 2024. најтоплији од почетка мерења

ТЕК НАС ЧЕКА ПАКЛЕНА ГОДИНА Јун 2024. најтоплији од почетка мерења

Јун 2024. је био најтоплији јун откако постоје мерења, објавила је служба Европске уније за праћење климатских промена, Коперникус.

Како показују подаци Коперникуса, ова година вероватно ће надмашити 2023. као најтоплија у историји, преноси Ројтерс.



Научник Зик Хаусфадер процењује да сада постоји око 95 одсто шанси да 2024. надмаши протеклу годину и постане најтоплија откако се врше мерења температуре.

Промењена клима је већ донела разорне последице широм света, па је тако више од 1.000 људи умрло од последица врућина током хаџа у Меки прошлог месеца.

Служба ЕУ Коперникус указује да загревање делимично изазивају климатске промене настале због утицаја човека, а делом и метеоролошки феномен Ел Нињо.

Сваки од протеклих 12 месеци био је рекордно топао, а забележен је и рекордно висок ниво гасова који изазивају ефекат стаклене баште због коришћења фосилних горива, навела је научница Фридерике Ото са Грантам института на лондонском Империјал Колеџу.

Она је додала да топли месеци значе јаче топлотне таласе као и озбиљније поремећаје, као што су обилне кише и разорне поплаве.

 



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept