Početna » ЧОВЕК (45) ПРЕМИНУО ОД УБОДА СТРШЉЕНА: Како помоћи себи ако вас уједе стршљен, једна ствар може бити кобна

ЧОВЕК (45) ПРЕМИНУО ОД УБОДА СТРШЉЕНА: Како помоћи себи ако вас уједе стршљен, једна ствар може бити кобна

Физичка реакција на убод стршљена зависи од места уједа.

 

Након трагедије која је задесила Медвеђу, када је човек преминуо услед убода стршљена, запитали смо каок треба одреаговати у случају убода овог инсекта



Стршљен је врста инсеката из рода оса, али је по величини доста већи од оса – поједине врсте нарасту и до 5.5 цм у величини.
Живе у гнездима где јаја из којих се излежу полаже матица. Спадају у социјалне групе инсеката, женке радилице воде рачуна о матици и поседују жаоку.

Ако се не дирају и не осете угроженима неће вас напасти. Када су нападнуте, наносе веома болан убод, пише Н1 Сарајево.

Четрдесетпетогодишњи мушкарац из Медвеђе умро од уједа стршљена. Трагедија се догодила јуче око 11 сати. Умро је на кућном прагу, нестигавши да позове Хитну помоћ.

Мештани кажу да га је стршљен ујео у вену на врату.

Радио је у огранку Електродистрибуције у Медвеђи. За њега колеге кажу да је пре свега био добар друг, вредан и поштен радник , као и добар домаћин, пише Југмедија.

Иза себе је оставио супругу, двоје деце, мајку и оца, као и сестру.

 

Њихова жаока је таква да се враћа у тело и не остаје на месту убода, за разлику од убода осе или пчеле. Ово стршљену омогућава да преживи напад и изврши више убода у једном нападу.

Посебно су опасни онда када постоји опасност по гнездо, када могу да луче феромоне који привлаче све стршљенове из гнезда у одбрану.

Који су симптоми убода стршљена?

Отров који луче, и који се убацује у организам током уједа, може довести до појаве јаког бола и реакције коже али и целог организма, поготово ако је више убода.

Тегобе до којих долази након убода стршљена могу да се поделе на физичке и психичке.

Физичка реакција на убод стршљена зависи од места уједа.

Уједи по екстремитетима су безопаснији од убода у пределу главе и врата. Посебно су опасни убоди који се јаве у пределу усне шупљине.

Стршљени имају обичај да издубе воћку којом се хране. Ако се не обрати пажња, не види се стршљен који се храни и загризе се воћка може доћи до по живот опасног убода у пределу усне шупљине.

Након убода могу се јавити:

  • Црвенило и отеклина на месту убода. Ова реакција може да се шири по кожи и захвати и десетак центиметара. Сама по себи и даље не представља алергијску реакцију већ саму реакцију коже на токсин који је убодом унесен.
  • Бол на месту убода је очекивана реакција. Бол се креће од благог бола који може да потраје и до неколико сати и изгуби се сам од себе до јаког бола који понекад пацијенти описују “као да их је неко шаком ударио на месту убода”.
  • Печење на месту убода може бити посебно изражено, најчешће се описује као жарење које се, како време пролази појачава.
  • Може се јавити малаксалост и вртоглавица, што је често последица страха од самог догађаја.
  • Ако дође до праве алергијске реакције, долази до појаве црвенила и копривњаче која се шири по целом телу, осећаја гушења, отицања грла врата и на крају губитка свести. Срећом ове реакције су ретке.
  • Ако је убода више за очекивати је да ће тегобе и симптоми бити израженији. Убод једног стршљена је углавном безопасан поготово ако немате раније забележене алергијске реакције.

Зашто постоје и психичке реакције на ујед стршљена?

У народу постоји уврежени али и оправдани страх од ових инсеката.

Дешава се понекад да пацијенти губе свест усред страха и панике након убода. То се дешава иако сам убод није опасан, нема веће реакције по кожи нити алергијске реакције.

Из тог разлога треба пацијенту којег је убо стршљен приступити полако без панике. Најбоље је одмах ставити га да легне, проверити место убода и притисак те кренути са терапијом али и опсервацијам. Опсервација може да потраје и по неколико сати и у интересу је пацијената иако нема изражене реакције.

Шта би требало да урадите ако вас је убо стршљен?

Као што смо већ нагласили пробајте да не паничите.
Убод стршљена, иако болан, је најчешће безопасан.
Покушајте да се без панике, трчања, агресивног махања руку и убијања стршљена удаљите од њега односно њих.

Када сте се нашли на сигурној удаљености:

  • Место убода добро исперите хладном водом и сапуном
  • Квасите место хладном водом или ставите лед у крпу и хладите место убода како бисте смањили оток и упалу
  • Попијте неки од лекова из рода антихистаминика како бисте смањили вероватноћу за развој алергијске реакције
  • Након што сте охладили место убода, можете га намазати неком од крема које садрже кортикостероид или антистаминике
  • Бол може да потраје и неколико сати, па уколико је изражен и уколико немате алергију можете попити неки од лекова за болове из рода парацетамола или ибупрофена
  • Уколико се ипак лоше осећате, кренуло је да се шири црвенило, оток, бол, јавите се у најближу хитну помоћ или нека вас неко од ваших од укућана одбаци у најближу хитну помоћ ради даље неге

Како да спречите убод стршљена?

Стршљен вас неће убости уколико се не осети угроженим. Најбоље је да њих и њихово гнездо заобилазите у широком луку.

Уколико вам је слетео на руку или ушао у кућу, без панике лагано га склоните и избаците. Имајте на уму да су то само инсекти који су пошли негде својим послом или су привучени воћем које се нашло на вашој тераси.

Нису циљано дошли код вас да вас убоду ма колико њихов звук летења био страшан.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept