Početna » ЛЕКАРСКА ОПРАВДАЊА ЗА ШКОЛУ СЕ ПРОДАЈУ ПРЕКО ТИК-ТОКА

ЛЕКАРСКА ОПРАВДАЊА ЗА ШКОЛУ СЕ ПРОДАЈУ ПРЕКО ТИК-ТОКА

На друштвеној мрежи ТикТок однедавно је почео да кружи видео промотивни снимак путем ког се нуде важећа лекарска оправдања за ученике. Цена је 200 динара по комаду, а у опису објаве наводи се да се достава оправдања „врши по читавој Србији“, као и да је до сада обављено „више од 40 сарадњи без иједне жалбе“.

Овај видео прикупио је више од око 20.000 „лајкова“, 2.500 чувања и више од 8.000 дељења.

Ни коментари од стране ученика нису изостали, па се тако међу најзанимљивијима могу издвојити „критике“ на алгоритам апликације – јер се видео корисницима приказао „тек кад се завршила школска година“.



„Требаће ми за следећу годину, молим вас немојте да престанете да радите“, написао је један од корисника друштвене мреже ТикТок. „Следеће године ћу да вам будем тако топ купац“, додаје други коментар.

Поред одушевљења, неки од њих указали су и на то да у неким школама већ знају за оправдања.

„У Медицинској ово не пролази, макар у мојој. Разредна зна сваки печат, боју хемијске и из које болнице потиче оправдање“, написао је још један ТикТокер.

Унија средњошколаца Србије указује да ова новост о куповини оправдања и није тако нова, истакавши да продаја важећих лекарских правдања већ дуги низ година представља проблем у образовању.

Унија је зато апеловала на Министарство просвете да предузме мере неопходне за решавање овог проблема.

Међутим, како су навели, циљ не треба да буду мере које су искључиво рестриктивне (односно да се повећа ниво надзора на друштвеним мрежама и кажњавање лекара који издају оверена важећа оправдања), већ да се предузму мере које ће смањити оптерећење над ученицима и потребу да изостају са часова и беже из школе.

„Велики број часова, обимно градиво, честа оцењивања и остале школске обавезе често могу имати велике последице на ментално здравље средњошколаца и њихово психофизичко стање. Потребно је мотивисати ученике, оснажити их и уверити их у то да неће бити кажњавани репресивним методама, већ да ће се предузети мере које ће бити у њихову корист како не би осетили потребу да се подвргну линији мањег отпора“, навели су из Уније средњошколаца Србије.

Подсетили су и да се у Србији не ради довољно на развоју стратегија за подршку менталног здравља ученика, као ни на примерима добре праксе.

„Као алтернативно решење својих проблема, средњошколци виде изостајање из школе, односно (не)свесно удаљавање од проблема. Чињенично је стање да је, годинама уназад, активно продавање оправдања од стране приватних здравствених установа, лиценцираних лекара, као и појединаца који су се домогли оверених оправдања без личних података. Таква важећа оправдања прећутно круже групама младих и њиховим школама, али без икаквих последица по оне који таква оправдања дистрибуирању у ширу јавност“, додали су из Уније средњошколаца Србије.

Из ове организације подсетили су да настоје да пружају подршку средњошколцима у решавању проблема и да се залажу за њихове потребе, али да као решење овог проблема виде сарадњу између Министарства здравља и Министарства просвете, као и органа који заједно могу да направе промене.

Поставља се питање да ли је Лекарска комора Србије обавештена о случајевима продаје лекарских оправдања за средњошколце и да ли лекари сносе одговорност уколико се њихово име злоупотреби на овакав начин?

Нова економија



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept