Početna » Цене нафтних деривата у Србији остају ограничене наредних 6 месеци

Цене нафтних деривата у Србији остају ограничене наредних 6 месеци

Влада Србије донела је, на јучерашњиј седници, нову уредбу о граничењу цена деривата нафте, којом се прописује начин обрачуна малопродајних цена Евро дизела и Евро премијума БМБ.

Цена ова два горива на пумпама биће за највише 16 динара већа од велепродајних цена, што је било предвиђено и до сада важећом уредбом.

Евро дизел намењен пољопривредним газдинствима коштаће пак 179 динара. Максимална количина коју ће пољопривредници моћи да добију по овој цени је 100 литара по хектару, а највише за 100 хектара.



Уредба ће на снази бити наредних шест месеци.

Као и до сада највише малопродајне цене деривата Евро дизел и Евро премијум БМБ 95 утврђиваће Министарство унутрашње и спољне трговине сваког петка и објављивати на званичној интернет страници најкасније до 15 сати.

– Изузетно, у случајевима када је петак државни или верски празник који се у Републици Србији празнује нерадно, просечна велепродајна цена ће се обрачунавати, а највиша малопродајна цена објављивати првог претходног радног дана, наводи се у Уредби.

Казне за непоштовање ове уредбе крећу се од 100.000 до 2.000.000 динара за правна лица, од 5.000 до 150.000 динара за одговоран лица у правном лицу, односно од 10.000 до 500.000 динара за предузетнике.

Поред тога, може се изрећи и заштитна мера забране вршења одређених делатности у трајању од шест месеци до једне године.

Подсећамо да је уредбу о ограничењу висине цена нафтних деривата Влада Србије први пут донела још 10.фебруара 2022. године.

То је урађено, како је тада саопштено, ради очувања животног стандарда становништва у условима светске енергетске кризе која је довела до значајног раста цена горива што је истовремено узроковало и повећање свих других роба и услуга.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept