Početna » ОВО СУ ДРЖАВЕ СА ВИСОКОМ СТОПОМ САОБРАЋАЈНИХ НЕСРЕЋА Чак три су у комшилуку

ОВО СУ ДРЖАВЕ СА ВИСОКОМ СТОПОМ САОБРАЋАЈНИХ НЕСРЕЋА Чак три су у комшилуку

Више од 20.000 људи погинуло је 2023. године у Европи у саобраћајним несрећама.

Као један мали град. То значи 47 жртава на милион становника. Међутим, док неке земље попут Немачке и Шведске бележе ниске стопе несрећа, ризик од смртоносних несрећа у другим земљама је знатно већи, пишу.

Немачка и Шведска спадају међу најсигурније земље ЕУ.

У Немачкој је прошле године било 34 жртве на милион становника, док је Шведска још сигурнија с 22 жртве, преноси Јутарњи лист.


Земље с високим бројем несрећа

Посебно на југу и истоку Европе ризик је знатно већи. У Словачкој и Мађарској број жртава износи око 50 на милион становника, што их сврстава међу десет најнесигурнијих регија. Најопасније земље за возаче у ЕУ су Бугарска и Румунија.

Поредали су десет земаља с највишом стопом несрећа, а Хрватска је при врху.

Десет земаља с највишом стопом несрећа:

Бугарска (82 жртве на милион становника у 2023. години)

Румунија (81)

Летонија (76)

Хрватска (71)

Португал (61)

Грчка (60)

Литва (56)

Италија (52)

Пољска (52)

Словачка (52)

ЕУ план за сигурније путеве

ЕУ је поставила амбициозан циљ: до 2050. године нико више не погине у саобраћају. Овај план назива се „Визија нула“. Немци пишу како план већ показује резултате: док је 2001. године на путевима ЕУ погинуло више од 51.000 људи, 20 година касније тај број је смањен за готово 75 посто.

Но последњих година смањење се успорило. Чак је 2021. године било шест посто више жртава. Зато ЕУ планира додатне мере за смањење броја несрећа. То укључује нова ограничења брзине (30 км/х у стамбеним зонама), нулту толеранцију на алкохол за воланом и системе асистенције који помажу возачима. Наиме 95 посто свих прометних несрећа узроковано је људским грешкама.

Дневник



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept