Početna » Колико треба да вам важи пасош када путујете у иностранство? Ограничење постоји и за земље ван ЕУ

Колико треба да вам важи пасош када путујете у иностранство? Ограничење постоји и за земље ван ЕУ

Лето је време учесталих путовања, али и период када се због непажње, а неретко и незнања, дешавају непријатне ситуације на граничним прелазима.

Мислећи да је довољно да имају важећи пасош грађани често нехотице направе грешку. Обично се пре поласка на пут провери датум истека путне исправе, али се не тако ретко заборави да је потребна и одређена „резерва“, односно да већина земаља захтева да пасош важи и одређени број дана након истека путовања, односно уплаћеног туристичког аранжмана.



Оно што додатно буни грађане јесу различите информације о томе колико дуго пасош мора да важи након планираног повратка из земље у коју путујете? Три или шест месеци и зашто је то тако?

Из Министарства унутрашних послова за Бизнис.рс кажу да то колико пасош треба да важи „преко“ планираног датума повратка зависи од земље у коју се путује и саветују да се овакви подаци пред сам пут провере на званичним сајтовима институција.

Из Министарства спољних послова наводе да “пасош мора бити важећи најмање три месеца након планираног датума повратка из земаља Шенгенског простора и мора бити издат у претходних 10 година”. Они такође саветују грађане да пре путовања у иностранство провере сву неопходну документацију.

“Пре поласка на пут саветујемо да се обавезно провере сви услови уласка у државу у коју се путује преко званичних сајтова њихових државних органа или дипломатско-конзуларних представништава у Србији. Посебну пажњу треба обратити на царинске прописе, како се не би нехотице начинио прекршај који повлачи одговарајући поступак и санкцију. Исто се односи и на прописе о безбедности саобраћаја”, наводи се на сајту овог министарства.

Разлог за наведени број дана важења пасоша веома је логичан – грађани наше земље према Шенгенском споразуму могу да остану у земљама Европске уније тачно 90 дана, па се на овај начин путници осигуравају да неће остати без важеће путне исправе док су у иностранству, у случају да остану дуже него што су планирали.

За земље ван Европске уније такође постоји минимум када је у питању важење путне исправе. За оне који путују, на пример, у Турску важно је да знају да пасош мора да им важи још 150 дана. Када је у питању Тунис, до пре неколико година важило је исто правило, али је оно у међувремену промењено на 90 дана.

Уколико путовање уплаћујете преко туристичке агенције веома је важно да сами поведете рачуна о овом правилу, јер се дешава да службеници, који из добре воље проверавају и такве ствари, у брзини превиде податке из пасоша.

“Службеник агенције организатора, нити посредника, није овлашћен да утврђује валидност путних и других исправа и докумената, нити је одговоран за исправност путног и других документа или ако пограничне власти или имиграционе службе не одобре улазак, транзит или даљи боравак путнику”, објашњавају правници YУТА на сајту ове асоцијације.

Напомене за путнике у земље Шенгенског простора
Погранични органи поред важећег биометријског пасоша могу затражити и следеће:

• пасош мора бити важећи најмање три месеца након планираног датума повратка из земаља Шенгенског простора и пасош мора бити издат у претходних 10 година;

• одговарајући новчани износ који одговара планираној дужини боравка у Шенгенском простору или кредитну картицу;

• ваучер туристичке агенције за путовање;

• резервацију хотела или потврду о приватној адреси на којој ћете боравити;

• позивно писмо (изјава држављанина или лица са одобреним боравком у некој од земаља чланица Шенгенског споразума), када је реч о приватној посети;

• позивно писмо фирме, потврда о учешћу на семинару, сајму, конгресу и слично, уколико се ради о пословном путовању;

• могу се затражити и други подаци који се приликом преласка границе учине значајним за потврду сврсисходности и оправданости путовања

Бизнис.рс



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept