Početna » U Nemačkoj prekovremeno radi svaki osmi zaposleni

U Nemačkoj prekovremeno radi svaki osmi zaposleni

U Nemačkoj je prekovremeni rad deo svakodnevice samo za manjinu zaposlenih i još se jedan njegov deo ne plaća. Ipak, većina radnika za to nalazi rešenje.

Približno svaki osmi zaposleni u Nemačkoj radio je prošle godine više nego što je predviđeno ugovorom o radu, saopštio je zavod za statistiku, na osnovu odogvora iz mikrocenzusa.



To znači da je prekovremeni rad obavljalo 12 odsto, odnosno 4,6 miliona od ukupno nešto manje od 39,3 miliona zaposlenih u Nemačkoj.

Prekovremeni sati obično se upisuju u bilans radnog vremena kod poslodavaca i kasnije mogu da se iskoriste kao slobodni dani. Taj oblik korišćenja navelo je 71 odsto ispitanika.

Oko 20 odsto, što je približno 900.000 zaposlenih, prekovremeni posao, prema sopstvenim rečima, obavlja bez naknade. Da su za duži rad plaćeni reklo je 17 odsto. Ponuđena je i mogućnost dogovora koji je kombinacija ta tri rešenja.

Za većinu zaposlenih, prekovremeni rad može da traje maksimalnio pet sati nedeljno. Nešto manje od petine (19 odsto) radi i više od 15 sati nedeljno prekovremeno.

Prekovremeni rad posebno je čest u uslužnim delatnostima iz finansijskog i osiguravajućeg sektora, a najmanje u ugostiteljstvu.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept