Početna » Pistorijus: Nemačka mora još više da ulaže u odbranu

Pistorijus: Nemačka mora još više da ulaže u odbranu

Nemačka za odbranu treba da izdvaja više od dva odsto bruto domaćeg proizvoda, odnosno preko minimuma koji propisuje NATO, rekao je ministar odbrane Boris Pistorijus (Pistorius).

Rusija je pretnja, a raste napetosti i zbog hegemonističkih nastojanja Kine, kazao je u govoru naučnicima i vojnim zvaničnicima na američkom Institutu za azijsko-pacifičku bezbednost (APCSS).



Pistorijus je u četvrtak u u Honoluluu istakao da sada dve trećine članica NATO za odbranu izdvaja koliko savez traži, a Nemačka 150 odsto više nego pre 10 godina.

„Tu ne možemo i ne smemo da stanemo. Moramo da idemo preko dva odsto, i to brzo, zbog ruske agresije“, naglasio je ministar, dodajući da je to i njegov, „jasan zahtev“ koalicionoj vladi u Berlinu.

Nemačka je dostigla smernice NATO posebnim fondom za Bundesver sa 100 milijardi evra. Vlada fond finansira kreditima.

Redovni budžet za odbranu za sledeću godinu će prema dogovoru tročlane koalicije da poraste za samo 1,25 milijardi evra, sa sadašnjih 52 milijarde. Pistorijus je ocnio da to nije dovoljno.

Kada 2028. istekne posebni fond, budžet za odbranu treba da bude 80 milijardi, rekao je ranije kancelar Olaf Šolc (Scholz).

Pistorijus je na Havajima naveo da je za bezbednost u Evropi i dalje najveći problem rat u Ukrajini. Situacija u indopacifičkom regionu, dodao je, zabrinjavajuća je zbog postupaka vlade u Pekingu.

Na Kini je da se pridržava međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, inače može da ugrozi sopstvene ekonomske uspehe, zaključio je nemački ministar.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept