Početna » Нова правила на српским путевима: Ово ће бити забрањено на ауто-путу

Нова правила на српским путевима: Ово ће бити забрањено на ауто-путу

Министар саобраћаја Горан Весић најавио је измене у закону о безбедности саобраћаја

Начелник Управе саобраћајне полиције Владан Николић у свом интервју за „Блиц“ ТВ истакао је да је на нашим путевима настрадало 257 лица само ове године.

Владан Николић наводи и да је телесне повреде задобило око 10.000 људи и да је човек и даље главни узрочник несреће на путевима.



– До овога тренутка на нашим путевима од почетка године живот изгубило 257 лица и то је број који је на нивоу прошлогодишње статистике. Телесне повреде је задобило мање од 10.000 лица, односно негде 150 лица мање него прошле године. Оно што можемо да кажемо да је фактор човека најзначајнији и оно што ми морамо да радимо то је утицај у том смислу, наравно и на друге аспекте, путеви су такође врло важни, али фактор човека је најзначајнији и све наше активности које можете да пратите ових дана су усмерене ка нашим возачима и апелима, пропагандним нашим активностима, едукативним, информативним ка њима, а наравно и онима које се тичу репресивног деловања полиције – каже Владан Николић из Управе саобраћајне полиције.

Млади се због изазова бахате на путевима

Све више младих који услед изазова или трендова које виде на друштвеним мрежама почну да се бахате на путевима, а Владан Николић потврђује да постоји проблем са младим и неискусним возачима.

– Ја никако не бих све младе окарактерисао као бахате. То је тачно да проблем младих и неискусних возача постоји свуда у свету, па и код нас. Ми смо се тиме бавили и кроз регулативу. Ви знате да млади и неискусни возачи, то јесте они који имају пробну возачку дозволу, имају значајна ограничења, јача ограничења него други возачи. Са тиме је јавност већ упозната, али тачно је то да код њих се често јавља несклад између могућности прохтева и ми врло често наше активности усмеравамо управо ка локацијама, ка местима где се млади окупљају – каже Николић.

Измене закона на помолу

Министар саобраћаја Горан Весић најавио је измене у закону о безбедности саобраћаја, између осталог, забраниће се претицање камионима на ауто-путу и ограничење јачине мотора возачима испод 25 година.

Нацрт новог закона требало би да буде готов за четири месеца, истиче Николић.

– Прво је образована радна група за доношење новог закона која у наредна четири месеца треба да изнесе нови нацрт закона о безбедности саобраћаја на путевима и ту ће бити анализиране све досадашње мере и биће узете у разматрање свих релевантних предлози за унапређење саобраћајног система – каже Николић.

Сезона годишњих одмора је у пуном јеку, унутар градова има мање саобраћаја, али на регионалним путевима и аутопутевима ситуација је другачија. У току је и кампања „Вози одморан“, која има за циљ да скрене пажњу свим учесницима у саобраћају на важност безбедне вожње.

– Ми смо дошли до једног податка да од 17. до 27. јула је промет возила на нашим путевима прешао милион, значи, преко три милиона путника месечно. То су сада околности које уз друге околности као што је врућина, пад концентрације и остале доводе до проблема у саобраћају, до повећаног броја саобраћајних незгода. Туристичка сезона је период када имамо највише страдања, у том периоду се дешава да имамо и два погинула дневно. Ми смо покренули кампању под називом “Вози одморан”, где смо на више начина покушали да приђемо нашим и страним учесницима у саобраћају у нашој земљи и да их замолимо да обрате пажњу на то, да поштују прописе, али и да им дамо неке препоруке да крену на пут одморни, да се одмарају на свака два сата и да допринесу и својој и туђој безбедности – каже Николић за „Блиц“ ТВ.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept