Početna » Ово су случајеви у којима имате и до пет дана плаћеног одсуства! Правник објаснио радницима шта им следује

Ово су случајеви у којима имате и до пет дана плаћеног одсуства! Правник објаснио радницима шта им следује

Многе занима да ли запосленом припада пет дана плаћеног одсуства за сваки случај склапања брака, порођаја супруге или теже болести неког члана уже породице

Током главне сезоне годишњег одмора, многи радници се питају да ли поред тих дана који им следују имају још неки дан на располагању, што је покушао да им објасни правник Милан Предојевић, у видео-снимку са ТикТока, на каналу Инфостуда.



Многе занима да ли запосленом припада пет дана плаћеног одсуства за сваки случај склапања брака, порођаја супруге или теже болести неког члана уже породице.

– Закон о раду дефинише да се за сваки од случајева за које је везано плаћено одсуство мора одредити до пет радних слободних дана за запосленог – наводи он.

@poslovi_infostud U kojim slučajevima se zaposlenima daje plaćeno odsustvo? Na ovo i mnoga druga pitanja iz oblasti radnog prava odgovara nam pravnik Milan Predojević. #radnopravo #fyp #infostud #pravnik #posloviinfostud ♬ Epic Music(863502) – Draganov89

Он додаје да то сваки послодавац одређује својим актом, тј. колективним уговором или Правилником о раду, али и Уговором о раду.

– Према томе послодавац је дужан да за сваки од ових одсустава обезбеди плаћено одсуство, али он са запосленим утврђује колико ће то радних дана да буде – закључио је.

Битно је нагласити да се ништа од дана које у неком случају добије радник не одбија од дана који му следују на име годишњег одмора.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept