Početna » Србија постала део глобалног пројекта ShakthiSAT

Србија постала део глобалног пројекта ShakthiSAT

Министарство науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије саопштило је данас да је наша земља званично постала учесник међународног пројекта СхактхиСАТ, који има за циљ да оснажи младе девојчице из целог света у области истраживања свемира и свемирских технологија.



У саопштењу се наводи да овај пројекат предводи индијски стартап Спаце Кидз Индиа, познат по својим пионирским активностима у дизајну, производњи и лансирању сателита.

Председница Друштва астронома Србије Моника Јурковић именована је за амбасадорку Србије у овом програму. Као национални координатор, она ће бити задужена за реализацију СТЕМ радионица са девојчицама из Србије, како би им се омогућило дубље разумевање свемирских истраживања и технологија, укључујући и израду кјуб сателита.

Најбоља кандидаткиња из Србије ће добити јединствену прилику да се придружи групи од 108 девојчица из различитих земаља света, које ће у Индији радити на развоју и лансирању новог сателита.

Ово представља значајан корак за Србију у промоцији међународне сарадње у области свемирских истраживања, као и у подизању капацитета и интересовања младих за науку и технологију.

Пројекат СхактхиСАТ има за циљ да окупи 12.000 девојчица из 108 различитих држава и да им пружи прилику да учествују у револуционарним свемирским мисијама.

Ова мисија, кроз своју глобалну визију, тежи да подстакне међународну сарадњу, превазилазећи границе и културне разлике у име науке и истраживања, додаје се у саопштењу.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept