Početna » Policija presekla međunarodnu grupu hakera, osumnjičeni i u Srbiji

Policija presekla međunarodnu grupu hakera, osumnjičeni i u Srbiji

Inspekcija za sajber-kriminal iz Bavarske sprovela je uspešnu akciju protiv međunarodne grupe hakera, saopštila je u utorak.

Dvanaest osumnjičenih članovi su grupe Radar/Dispossessor od avgusta prošle godine. Serveri koje je grupa koristila više nisu na internetu, navele su bavarska centrala za sajber-kriminal i bavarska kriminalistička policija.



Ističe se da je grupa prvenstveno ucenjivala mala i srednja preduzeća i institucije takozvanim rensomverom. Koristili su slabe tačke da dobiju pristup IT sistemima, dešifruju datoteke i onda traže novac.

Žarište je najpre bilo u SAD. Tokom istrage, policija je otkrila još 43 žrtve u Nemačkoj, Argentini, Australiji, Belgiji i Brazilu.

Da pojačaju pritisak, učinioci su, kako se navodi, svojim metama slali video-snimke sa ukradenim podacima. Pored toga što su im se direktno obraćali, pokazivali su im veb stranicu za objavljivanje podataka – gde podaci idu ako ne plate.

Osumnjičeni su hakerisali iz Ukrajine, Rusije, Kenije, Srbije, Litvanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Protiv osumnjičenog optuženog za konkretna krivična dela u Nemačkoj raspisana je međunarodna poternica. Ostali se procesuiraju u drugim zemljama.

U međunarodno koordinisanoj operaciji sa američkim FBI, navodno je zaplenjeno 17 servera u Nemačkoj, tri u Velikoj Britaniji i pet u SAD. Pored toga, onesposobljeno je još osam servera. Tako su sredstva koja je grupa koristila skinuli sa mreže.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept