Početna » Luftvafe se priprema za novu misiju van Evrope

Luftvafe se priprema za novu misiju van Evrope

Nemačko ratno vazduhoplovstvo se posle do sada najdužeg niza manevara na Indo-Pacifiku priprema za još jedan vojni angažman mimo evropskih granica.

Kroz saradnju sa partnerima, koji nisu članovi NATO, „uvek nešto naučimo“, rekao je komandant vazduhoplovstva general Ingo Gerharc (Gerhartz) agenciji dpa u utorak posle završetka prve vojne vežbe nemačke avijacije u Indiji.


U seriji manevara „Pacifička neba“ vežbe su održane i na Aljasci, nadomak Havaja, kao i u Japanu i Australiji.

„Angažman Bundesvera i vazduhoplovstva na Indo-Pacifiku nije jednokratna stvar. Za nas je vežba Pič blek (Pitch Black) u Australiji ujedno i sidro za buduće planove“, rekao je Gerharc.

„Mogu da zamislim da ćemo svake druge godine učestvovati u vežbi Pič blek u manjem obimu, a zatim možda svake četvrte godine i u većem obimu biti prisutni na Indo-Pacifiku, da bi mogli da vežbamo i sa drugim partnerima“, dodao je general.

Nemačka vlada izradila je takozvane smernice za Indo-Pacifik. U njima je kao cilj definisan snažniji angažman Nemačke u tom ekonomski i strateški važnom regionu i razvijanje partnerstva sa zemljama sa kojima ima isti sistem vrednosti.

Neke od tih zemalja sa zabrinutošću gledaju hegemonističko ponašanje svetske sile Kine.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept