Početna » Може се добити и до милион динара! Ево како до помоћи за сопствени бизнис, проверите да ли испуњавате услове

Може се добити и до милион динара! Ево како до помоћи за сопствени бизнис, проверите да ли испуњавате услове

Програми подршке за микро, мала и средња предузећа до краја године

Предузетници, као и власници микро, малих и средњих предузећа ових дана имају прилику да се пријаве на неки од конкурса за доделу бесповратних средстава које додељују државне институције и на тај начин помогну својим бизнисима.



1. Министарство привреде расписало је 5. августа, јавни позив за Програм подршке малим предузећима за набавку опреме који је намењен малим и микро предузећима и предузетницима, као и задругама.

За реализацију овог програма из буџета Републике Србије опредељена су средства у износу од 800 милиона динара. У сарадњи државе са банкама и лизинг компанијама, привредним субјектима су омогућени повољни кредити и бесповратна средства.

– Министарство кроз програм суфинансира набавку нове производне опреме и опреме директно укључене у процес производње размењивих добара и извођење грађевинских радова у износу до 50 одсто нето вредности опреме, док се 45 одсто финансира из кредита банака или лизинг компанија, а пет одсто је учешће самог привредног субјекта. Јавни позив је отворен док се расположива средства не утроше, а најкасније до краја године – наводи се у јавном позиву.

2. Покрајински секретаријат за привреду и туризам расписао је Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за субвенционисање предузетника, микро и малих правних лица од интереса за развој и ревитализацију послова који се сматрају уметничким и старим занатима, односно пословима домаће радиности у 2024. години.

– Средства су намењена за набавку опреме или репроматеријала. Под набавком опреме подразумева се производна опрема и опрема укључена у производни процес. Опрема која је предмет субвенције мора бити у складу са делатношћу привредног субјекта и намењена за професионалну употребу. Под набавком репроматеријала подразумева се набавка сировина и полупрерађевина које треба прерадити или дорадити до коначног производа, који мора бити у складу са делатношћу привредног субјекта – пише у Јавном позиву.

Секретаријат додељује средства у износу од три милиона динара, од којих два милиона динара за текуће субвенције и миллион динара за капиталне субвенције.

– Средства се одобравају за субвенционисање трошкова набавке опреме или репроматеријала на основу предрачуна, понуде или предуговора не старији од дана објављивања Јавног конкурса, са датумом у току трајања Јавног конкурса – наводи се у документу.

Субвенционисани износ се одобрава: за опрему у висини од најмање 100.000 до највише 250.000 динара; за репроматеријал у висини од најмање 80.000 до највише 200.000 динара.

Помоћ државе се одобрава у висини до 100 одсто од куповне вредности са ПДВ-ом. Износ одобрених средстава може бити мањи од износа тражених средстава. Рок за подношење пријава је од 5.августа до 5.септембра.2024. године.

3. Програм развојна шанса – линија за прерађивачку индустрију ( у сарадњи са банком Поштанска штедионица)

Кроз овај Програм, Министарство привреде додељује бесповратна средства микро, малим и средњим предузећима, предузетницима и задругама за набавку опреме, некретнина и постројења и опреме за унапређење енергетске ефикасности и еколошких аспеката производње. Привредни субјекти могу остварити право на доделу бесповратних средстава у износу до 50 одсто од нето вредности инвестиционог улагања. Минимална сопствена средства привредног субјекта који подноси захтев износе пет одсто од укупне нето вредности инвестиционог улагања, док ће остатак бити обезбеђен из кредита пословне банке.

Укупна средства за реализацију овог програма, која су обезбеђена из буџета Републике Србије, износе 600.000.000 динара. Јавни позив је отворен док се расположива средства не утроше, а најкасније до 31. маја 2025. године.

4. Јавни позив за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке развоју старих и уметничких заната и послова домаће радиности у 2024.

Министарство привреде је 12. јула 2024. године објавило јавни позив за доделу бесповратних средстава микро и малим предузећима, предузетницима и задругама који су носиоци сертификата старих и уметничких заната и послова домаће радиности које издаје Министарство привреде. Укупно расположива бесповратна средства за реализацију програма су 10 милиона динара и намењена су за финансирање куповине нове опреме, као и финансирање куповине репроматеријала.

Бесповратна средства се одобравају у висини од 100 одсто набавне вредности и то у распону од 80.000 до 300.000 динара. Јавни позив је отворен до 12. септембра 2024. године.

5. Јавни позив у оквиру Програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за предузетништво жена и жена самохраних родитеља у 2024. години

Јавни позив у оквиру Програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за предузетништво жена и жена самохраних родитеља у 2024. години. отворен до утрошка средстава, а најкасније до 31.12.2024. године. За спровођење овог програма Министарство привреде је определило 100 милиона динара намењених за бесповратна средстава.

Подршка представља финансијску подршку у виду бесповратних средстава у износу до 50 одсто вредности улагања, односно до 55 одсто вредности улагања за привредне субјекте чији оснивачи су жене самохрани родитељи у складу са критеријумима из програма. Преостали износ улагања финансираће се из сопствених средстава корисника или из кредита Фонда за развој Републике Србије.

6. Јавни позив за доделу бесповратних средстава – финансијска подршка за почетнике у пословању и младе у 2024.

У циљу пружања подршке оснивању и опстанку нових предузећа, као и младим предузетницима, Министарство привреде у јулу упутило јавни позив свим незапосленим лицима и привредницима који су у почетној фази развоја за доделу бесповратних средстава за набавку опреме, возила, текуће одржавање /адаптацију пословног или производног простора, као и за оперативне трошкове (до 20 одсто укупног улагања).

Ова финансијска подршка привредницима се пружа у оквиру Програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању и младе у 2024. години. Укупно расположива бесповратна средства за реализацију овог програма су 100.000.000 динара. Преостали износ инвестиционог улагања привредних субјеката финансираће се из кредита Фонда за развој Републике Србије. Јавни позив је отворен је најкасније до 31.децембра 2024. године.

7. Јавни позив за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке за развој предузетништва жена на селу у 2024.

Једанаестог јула 2024. године Министарство привреде је објавило јавни позив за доделу бесповратних средстава микро привредним друштвима чији је оснивач и законски заступник жена и предузетницама, које се баве производњом прехрамбених производа и своју делатност обављају у сеоском подручју.

Укупно расположива бесповратна средства за реализацију програма су 30 милиона динара и намењена су за финансирање куповине нове опреме и репроматеријала. Бесповратна средства се одобравају у висини од 100 одсто вредности инвестиционог улагања и то у распону од 300.000 до 500.000 динара. Јавни позив је отворен до 10. септембра 2024. године.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept