Početna » Како и када жене могу ићи у пензију у 2024. години

Како и када жене могу ићи у пензију у 2024. години

У 2024. години, према важећим правилима, жене могу отићи у пензију када достигну старосну границу од 63 године и 8 месеци. Ово је део постепеног повећања старосне границе које је предвиђено законом и које ће трајати до 2032. године, када ће старосна граница за одлазак у пензију за жене достигнути 65 година.



Уколико жене имају најмање 45 година радног стажа, могу се пензионисати без обзира на старосну границу, под условом да су доприноси редовно уплаћивани током целог радног стажа.

Код мушкараца и даље важе исти услови – 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Услови за пензионисање жена ће се мењати у наредних девет година, тачније до 2032. године, при чему ће се помера број година потребних за стицање права на пензију. Ова реформа ће резултирати тиме да жене неће моћи да се пензионишу пре него што напуне 65 година.

Од 2024. године на снази су нове одредбе које утичу на начин одласка у пензију, како за жене, тако и за мушкарце. Према Закону о пензијском и инвалидском осигурању, измењеном 2014. године, важно је разумети како ове промене могу утицати на ваше планове за пензију.

Постепено повећање границе за одлазак у пензију за жене
Једна од кључних измена односи се на постепено повећање старосне границе за одлазак у пензију за жене. Према важећим прописима, до 2032. године биће потребно да жене достигну старосну границу од 65 година. Овај период ће се повећавати годишње за два до шест месеци. Ипак, услов за пензионисање, као што је 15 година радног стажа, остаје непромењен.

Важно је напоменути да године живота за одлазак у старосну пензију нису релевантне ако осигураник има 45 година радног стажа. У том случају, може се пензионисати без обзира на старосну границу, под условом да су доприноси редовно уплаћивани током целог радног стажа. Осигураници треба да провере М-4 образац или да се обрате филијали ПИО Фонда уз личну карту ради добијања листе са подацима о стажу и зарадама.

Нова правила за превремено пензионисање
За превремено пензионисање, такође су уведене промене. Од 2024. године потребно је имати равно 60 година. Услов за радни стаж остаје исти – 40 година.

Умањење превремене пензије
Превремена пензија се трајно умањује за 0,34% за сваки месец који недостаје до навршених 65 година живота. За жене које се пензионишу у 2024. години, старосна граница је 63 године и 8 месеци. Максимално умањење превремене пензије не може бити веће од 20,4%.

Осигураници који раде послове на којима се стаж рачуна са увећаним трајањем, могу имати снижену старосну границу, што може утицати на умањење превремене старосне пензије. Ова правила се примењују и на запослене чији стаж доприноси рачунају са увећаним трајањем.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept