Početna » Да ли у Србији дуже примају пензије мушкарци или жене? Ово су подаци ПИО фонда

Да ли у Србији дуже примају пензије мушкарци или жене? Ово су подаци ПИО фонда

Најлошија статистика је код пензионера-самосталаца

Колико пензионери у Србији дуго примају пензију? Да ли је статистика на њиховој страни, да ли су дуже у пензији него што имају година радног стажа? Колико дуго жене уживају у пензији, а колико мушкарци и ко чешће чија примања наслеђује после смрти?



Најновији подаци Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (Фонд ПИО) за 2023. годину показују да су жене којима је исплата престала због смрти просечно примале старосну пензију 21 годину, мушкарци 17, а инвалидску жене 23, а мушкарци око 20 година.

Најлошија статистика је код пензионера-самосталаца, где су жене у просеку примале пензију 14 година, а мушкарци 11. Нешто дуже од њих пензију су примали инвалидски пензионери – мушкарци 15 година, а жене 14.

Ако се погледа просек година за пољопривреднике, мушкарци краће примају пензију од жена – око 17 година, а жене – 23. Слично је и са инвалидским пензионерима мушкарцима. Њима пензија стиже 14, а женама 17 година.

Иначе, према последњим званичним статистичким подацима очекивано трајање живота је у 2022. години за жене износило 78,1, а за мушкарце 73 године. Ако се погледа година раније, види се да је тај просек код мушкараца и жена већи за три године.

Просечан стаж свих корисника пензије код мушкараца је 34, а жена 30, док у инвалидску пензију мушкарци иду после 25 година службовања, а жене након 22.

Када је реч о мушкарцима Фонда ПИО запослених они раде најдуже 36 година у просеку, а жене око 32, док мушкарци у инвалидску пензију иду са 24, а жене са 23. И мушкарци самосталци раде у просеку 33 године, а жене 29.

Бројке пензијског фонда за 2023. годину показују и да просечна старост мушкарца и жена када је реч о новим корисницима пензије – 64 године, док мушкарци у инвалидску пензију иду са 56, а жене са 54 године.

Старост корисника старосне пензије који су сами себи уплаћивали стаж је за мушкарце 65, а за жене 64 године. И пољопривредни пензионери поштују закон и мушарци у пензију иду са 65 година, а жене са 64.

Просечан стаж нових корисника старосне пензије свих категорија пензионера за мушкарце износи 32, а за жене 30. Ако се погледа уназад, види се да је, примера ради, 2017. године просечан стаж жена био мањи за годину дана.

Просечна старост узимајући у обзир све категорије пензионера је 73 за мушкарце и 72 за жене. Код инвалида је за мушкарце 69, а за жене 68 година. Нешто бољи просек имају пољопривредни пензионери.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept