Početna » „ДОБИЛИ СТЕ СТАН У БУДВИ“: Ако вам стигне ова порука, на мети сте преваре

„ДОБИЛИ СТЕ СТАН У БУДВИ“: Ако вам стигне ова порука, на мети сте преваре

КРИМИНАЛЦИ на интернету и друштвеним мрежама постају све креативнији у осмишљавању начина да намаме лаковерне. У новој врсти преваре на удару су корисници апликације "Месинџер", и то углавном грађани из Србије. Овога пута не траже се подаци са платне картице, већ потенцијалним жртвама стиже обавештење да су добитници аутомобила или стана у Будви. Поклонодавац је непостојећа фирма из Подгорице. Лаковерни на крају папрено плате празан коверат који им стигне на кућну адресу, и до 55 евра, што је скоро 6.500 динара, а у којем је требало да буде уговор о поклону како би га потписали.

– Они потенцијалне жртве обавесте путем „Месинџера“ да су наводно извучени у некој наградној игри и да су добили аутомобил или чак стан у Будви и, нажалост, грађани опет наседају и поверују да је то могуће – објашњава Дејан Гавриловић из удружења потрошача „Ефектива“. – Онда им кажу да је потребно да се потпише уговор о поклону како би се формално потврдио добитак, а којим се ослобађају од плаћања порезе и свих трошкова према држави Србији, као и да ће после да их позову и да закажу свечану доделу награде.



Затим им, како додаје, понуде две могућности – да потпишу уговор лично у Подгорици или, уколико нису у могућности, да ће им документацију послати путем поште на кућну адресу.

– Зато су потенцијалне жртве грађани из Србије, јер се њима не исплати да путују у Црну Гору, већ се одлучују да им документа стигну поштом – наводи Гавриловић. – Наравно, стигне им празан коверат. То је класичан откуп пошиљке за који преваранти у обавештењу наведу да кошта око 30 евра, али у пракси ту цену подигну на 50 или 55 евра. Онај који је поверовао да ће добит ауто или стан, пристаје да плати и тај већи износ, а када отвори коверат виде да је празан.

Он истиче да грађани треба да буду опрезни, да не наседају, јер нико не дели аутомобиле и станове на џабе.

– Ако мисле да је тако нешто могуће, треба бар да изгуглају и провере да ли фирма уопште постоји – истиче Гавриловић. – Видеће да не постоји никакав траг о том предузећу на интернету. Потпуно је јасно да се ради о превари, а онај ко жели да проба и мисли да ће нешто добити платиће ту своју наивност.

Све је више манипулација на интернету, а недавно се појавила још једна на „Ватсапу“ у којој преваранти покушавају да привуку лаковерне да уложе новац обећавајући им брзу и велику зараду, која функционише по принципу Понзијеве шеме. У реалности, ту се не ствара никакав профит, већ организатор шеме почетним улагачима исплаћује новац користећи средства нових инвеститора. Тај систем пуца када нема новог прилива, тако да зараду добијају почетни улагачи, а остали изгубе све. Једноставније речно, да би први инвеститори зарадили, остали ће бити опљачкани.

 



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept