Početna » Наследници и пензија: Како да се изборите са неисплаћеним износима након смрти члана породице

Наследници и пензија: Како да се изборите са неисплаћеним износима након смрти члана породице

од Паланка данас
0 Коментари

Када члан породице премину, наследници често нису сигурни шта би требало да раде са неисплаћеним пензијама. Према објашњењу Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО), чланови породице имају право да наследе неисплаћене износе, али да би то остварили, морају се обратити Фонду за издавање потврде о припадајућим, а неисплаћеним пензијама и новчаним накнадама.



Ова потврда користи се пред надлежним судом или јавним бележником како би се целокупна имовина умрлог утврдила као предмет наслеђивања. На основу те потврде, наследници могу поднети захтев за наслеђивање.

Права наследника на породичну пензију

У случају смрти корисника пензије или осигураника, чланови породице имају право на породичну пензију, али под одређеним условима. То право имају супружници, ванбрачни партнери, деца, па чак и родитељи преминулог, ако испуњавају законске услове. На пример, удовица стиче право на породичну пензију ако је до смрти супружника навршила 53 године живота, док удовац стиче то право са 58 година.

Такође, деца имају право на породичну пензију до 15. године живота, а ако се школују, право се продужава до 20. или 26. године, у зависности од врсте образовања. Посебан статус имају деца са инвалидитетом, која могу наставити да примају породичну пензију и након престанка запослења.

Како се наслеђује пензија?

Наслеђивање пензије може бити комплексно, али важно је знати да Република Србија преко матичних служби аутоматски обавештава Фонд ПИО о смрти пензионера. Уколико пензионер премину у иностранству, процес може бити нешто спорији. Фонд након тога обрачунава припадајући износ пензије до дана смрти и проверава да ли је сав износ исплаћен.

Ако је дошло до преплате пензије, Фонд ће тражити повраћај средстава од банке.

Питање нових бракова и права на пензију

Једна од најчешћих недоумица међу удовицама и удовцима јесте да ли губе право на породичну пензију уколико ступе у нови брак. Фонд ПИО потврђује да удовице или удовци не губе право на породичну пензију ако склопе нови брак или заснују ванбрачну заједницу, а такође, нова заједница нема утицаја на права која су остварила деца преминулог.

Из свега наведеног, јасно је да право на наслеђивање пензије може бити доступно, али захтева правовремену реакцију и правну регулацију.



Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept