Početna » Studentsko stanovanje u Nemačkoj osetno poskupelo

Studentsko stanovanje u Nemačkoj osetno poskupelo

Potraga Za Stanom

Studenti u potrazi za stanom ili sobom moraju da računaju na veći trošak za rentu, pokazuje nova studija Instituta za nemačku privredu (IW). Studentski stanovi i sobe u takozvanim stanarskim zajednicama od prošle godine su poskupeli za 5,1 odsto.

Analiza stanarine u 38 nemačkih univerzitetskih gradova ukazuje skok cene svuda osim u Hajdelbergu. Najviše su poskupeli stanovi u Berlinu i Lajpcigu, za 9,4 i 9,3 odsto.



Reper za uopšteno poređenje je cena stana od 30 kvadrata bez nameštaja i drugih troškova u blizini neke ustanove visokog školstva.

Takav stan najviše košta u Minhenu, sa 807 evra, a slede Berlin sa 678 i Frankfurt, odnosno Štutgart sa 674 evra. Najjeftiniji su studentski stanovi u Hemnicu i Magdeburgu, sa 263 i 333 evra.

Slično je sa sobama od 20 kvadrata u stanovima koje zajednički iznajmljuje više studenata. Minhen je ponovo najskuplji, sa 588 evra, ispred Konstance, Hamburga i Frankfurta, sa 558, 542 i 535 evra.

Kretanje cene studentskog stanovanja reflektuje opštu sliku na tržištu. Mnogi su pod naletom poskupljenja i inflacije poslednjih dve-tri godine odustali od gradnje sopstvenog doma.

To je povećalo pritisak na tržište nekretnina za zakup i prelilo se čak i na tipično studentske stanove. U 29 od 38 gradova iz analize zaoštren je manjak stanova u ponudi, a to je poguralo cenu naviše.

IW upozorava da je manjak stanova još jedan faktor zaoštravajuće krize radne snage u domaćoj privredi i kočnica privrednom rastu.

„Stranci će teže dolaziri u Nemačku ako nemaju šansu da pronađu stan,“ napisao je u predgovoru studije ekspert IW za nekretnine Mihael Voitlender (Michael Voigtländer). To u konačnoj računici može da utiče na privredni rast.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept