Početna » КО СЕ КРСТОМ КРСТИ – ТАЈ КРСТОВДАН ПОСТИ: Данас је ВЕЛИКИ ПРАЗНИК а ово ОБАВЕЗНО треба урадити..

КО СЕ КРСТОМ КРСТИ – ТАЈ КРСТОВДАН ПОСТИ: Данас је ВЕЛИКИ ПРАЗНИК а ово ОБАВЕЗНО треба урадити..

Српска православна црква данас прославља Крстовдан. Овај празник се обележава као успомена на прве хришћане који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди. Крстовданска водица се после водоосвећења дели верницима и, према обичају, чува у кућама ради здравља.



На сајту СПЦ је објашњено да се овај празник везује за Богојављење и крштење Исуса Христоса, као и за дан посвећен Светом Јовану Крститељу, који Га је крстио у реци Јордану. Крстовдан славимо увек уочи Богојављења и спада у непокретне празнике. У календару није обележен црвеним словом, за разлику од Крстовдана који се слави 27. септембра као успомена на проналажење Часног Крста на коме је Господ разапет.

Обичаји и веровања

Постоји доста обичаја и веровања везана за овај празник.

У неким деловима Србије на Крстовдан ваља да се опере сав веш и очисти кућа. По народном предсказивању времена, који ветар дува на Крстовдан, дуваће током године. За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста, те да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке. У Срему се говорило да се овога дана ветрови крсте. У 12 дана, од Божића закључно с Крстовданом, огледа се 12 месеци године која долази, па какво је време ког дана такво ће бити у месецу који том дану одговара по редоследу. Ако је на Крстовдан облачно, зима ће бити богата снегом.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept