Početna » Возачи старији од 55 година не могу добити дозволу на 10 година: Продужење само до 65. године

Возачи старији од 55 година не могу добити дозволу на 10 година: Продужење само до 65. године

Стандардно трајање возачке дозволе је 10 година. Међутим, након што возач напуни 65 година, дужина трајања дозволе се смањује на 5. На овај начин, закон форсира старије возаче да чешће проверавају своје здравствено стање и тиме се осигурају да не угрожавају ни себе ни друге учеснике у саобраћају!



У Србији, стандардно трајање возачке дозволе је 10 година. Међутим, када возач наврши 65 година, важење његове дозволе се смањује на 5 година. Овај закон има за циљ да подстакне старије возаче да се подвргавају чешћим здравственим прегледима како би се осигурало да не угрожавају себе или друге учеснике у саобраћају. Чак и возачи између 55 и 65 година који желе да обнове своје дозволе, оне ће важити само до свог 65. рођендана, а не пуних 10 година.

Процес обнове за возаче старије од 65 година:

Када возач напуни 65 година и треба да обнови возачку дозволу, следи нешто другачија процедура. Прво, од њих се тражи да прођу лекарски преглед како би се утврдила њихова стална способност за управљање моторним возилом.

Да би се припремили за преглед, возачи морају да плате таксу, чија висина зависи од здравствене установе која обавља преглед, а обично се креће од 2.000 до 3.000 динара. Очекујте да ћете провести неколико сати посећујући разне лекаре, укључујући неуролога, офталмолога, психолога, лекара опште праксе, као и анализу крви.

Током прегледа, лекари процењују физичку координацију, психичко стање, вид и друге способности возача како би се уверили да је и даље способан да безбедно управља возилом и да не представља ризик за друге учеснике у саобраћају. Овај лекарски преглед је сличан оном који се подвргава приликом првобитног добијања возачке дозволе, а професионални возачи су га можда искусили више пута током своје каријере.

Следећи кораци за обнову лиценце су исти као и стандардна процедура. Пре подношења захтева за нову возачку дозволу, возач мора да плати три таксе.

Тачни детаљи у вези са таксама, бројевима рачуна и референтним бројевима могу се разликовати од општине до општине, па је препоручљиво да посетите локалну полицијску управу у вашем граду да бисте добили прецизне информације са огласне табле. Накнаде се могу платити у поштама или банкама, а важно је да сачувате рачуне за уплату да бисте их предали уз захтев за нову возачку дозволу.

Поред потврде о уплати и извештаја о лекарском прегледу, кандидати морају да приложе важећу личну карту и стару возачку дозволу приликом подношења докумената у седишту локалне полиције.

Трајање возачке дозволе за возаче изнад 65 година:

Колико траје возачка дозвола за лица старија од 65 година?

Стандардно трајање возачке дозволе је 10 година. Међутим, након што возач напуни 65 година, дужина трајања дозволе се смањује на 5. На овај начин, закон форсира старије возаче да чешће проверавају своје здравствено стање и тиме се осигурају да не угрожавају ни себе ни друге учеснике у саобраћају!

Чак и ако возач који има између 55 и 65 година старости жели да продужи своју дозволу, биће му издата возачка која важи само до његове или њене 65-е године. Дакле ни возачима који имају више од 55 година се не издаје возачка дозвола на читавих 10 година.

Лекарски извештај не сме бити старији од 6 месеци у тренутку када одлучите да аплицирате за продужење возачке дозволе.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept