Početna » Nemačka preduzeća ne planiraju povećanje cena

Nemačka preduzeća ne planiraju povećanje cena

Cene

Nemačke firme u predstojećem periodu ne predviđaju da će im proizvodi i usluge poskupeti, nagoveštavajući dalje popuštanje inflacije, saopštio je u ponedeljak ekonomski institut Ifo.



Indeks cenovnih očekivanja u septembru je pao za 2,3 poena, na 13,8 i najnižu vrednost od februara 2021. Potonji talas poskupljenja trajao je duže od dve godine.

Ifo indeks izračunava oduzimanjem udela preduzeća koja planiraju poskupljenja od udela onih koja nameravaju da ih obore. Pritom, ne obračunava za koliko firme nameravaju da menjaju cene.

Inflacija u Nemačkoj je u avgustu splasla na međugodišnju stopu od 1,9 odsto, prvi put posle više od tri godine da je bila niža od dva procentna poena i dugoročnog cilja Evropske centralne banke.

„Ekonomska kriza sužava prostor privredi da diže cene,“ rekao je ekonomista Ifo Timo Volmershojzer (Wollmershäuser). „To znači da će inflacija u Nemačkoj ostati ispod praga od dva odsto.“

Indeks koji pokriva preduzeća okrenuta direktno maloprodaji pao je još oštrije, sa 25 na 18,2 poena.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept