Početna » Nemački startapovi računaju na težak prolaz do kapitala

Nemački startapovi računaju na težak prolaz do kapitala

Startap

Tri četvrtine startapova u Nemačkoj u narednih godinu dana planira da traži kapital, ali sve češće strahuju da novac neće pronaći u zemlji, navodi se u novom izdanju Startap monitora.

U istraživanju Nemačkog udruženja startapova, 74,1 odsto ih je navelo da će u predstojećih 12 meseci pokušati da obezbedi finansiranje. To je 4,6 odsto više nego prethodne godine.



Istovremeno, tek nešto manje od 30 odsto ih je navelo da u Nemačkoj ima pristup kapitalu i novcu za ulaganje.

Tražnja za kapitalom je porasla, ukazalo je istraživanje. Međutim, dok je prošle godine 41 odsto startapova tražilo manje od pola miliona evra, sada to planira nešto više od 30 odsto njih.

To je tri odsto manje nego prošle i sedam odsto manje nego pre dve godine.

Uopšteno, međutim, startapovi gaje pozitivna očekivanja i četiri od pet anketiranih preduzeća očekuje zaokret na bolje krajem iduće godine.

Ispitanici su većinom – njih 61 odsto – pozitivno ocenili i okruženje za startapove u Nemačkoj. Prethodne godine udeo je bio 58 odsto.

Više od četiri petine, 84 odsto, među 1.800 ispitanika je navelo da bi danas ponovo pokrenulo startap. Ipak, njih 26,9 odsto je navelo da to ne bi uradilo u Nemačkoj, nego u nekoj drugoj zemlji.

Taj udeo je od prošle godine narastao za skoro 10 odsto.

Iznenađuje podatak da je prosečan broj zaposlenih po startapu od prošle godine pao sa 18,9 na 16,7 ljudi. Naime, samo 14 odsto firmi je poslednjih meseci otpuštalo radnike, a 57 odsto je zapošljavalo.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept