Početna » Важна информација за ове пензионере у Србији: Мењају се услови за пензионисање жена од 2025. године

Важна информација за ове пензионере у Србији: Мењају се услови за пензионисање жена од 2025. године

Информација о пензионисању жена од 2025. године

Читатељка из Сефкерина интересовала се какви су услови за пензионисање у 2025. години с обзиром да ће она у јануару 38 година и шест месеци стажа.

Стигао је одговор за ову али и за све остале читатељке које знају да се старосна граница за пензионисање из године у годину помера за жене док не достигне 65 година, односно док се не изједначи са годинама пензионисања које важе за мушкарце.




Према одредбама Закона о ПИО, услов за стицање права на старосну пензију за осигураника жену у 2025. години јесте да има 63 године и 10 месеци живота и најмање 15 година стажа осигурања, подсећају.

Осигураник жена која нема прописане године живота за остваривање права на старосну пензију, може да оствари право на превремену старосну пензију ако има 60 година живота и 40 година стажа осигурања.

Висина превремене старосне пензије одређује се на исти начин као и висина старосне пензије, с тим што се превремена старосна пензија трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец који недостаје до услова за стицање права на старосну пензију. То умањење не може бити веће од 20,4 одсто, напомињу из Фонда.

Да подсетимо, да су се огласили из ПИО фонда поводом саветодавних дана са Немачком.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept