Početna » Прво нам стиже Михољско лето, а онда… Ево ког датума тачно почиње срмзавање, ово вам се неће допасти нимало

Прво нам стиже Михољско лето, а онда… Ево ког датума тачно почиње срмзавање, ово вам се неће допасти нимало

Данас ће у Србији због хладног таласа бити свеже и облачно време, праћено повремено с кишом и локалним плјусковима, који ће на југозападу, југу и истоку Србије понегде бити праћени и грмлјавином. Температура у већини места биће слична као и у суботу, најнижа ће се кретати од 9 до 13, а највиша дневна од 15 до 21 степен Целзијуса.

Из Републичког хидрометеоролошког завода су навели да ће једино у централним и јужним деловима Србије киша и локални пљускови са грмљавином бити учесталији, а касно увече очекује се престанак падавина и постепено разведравање.

– Касније после подне и увече изнад већег дела престанак падавина и разведравање. Ветар слаб и умерен, на истоку повремено јак северозападни. Почетак наредне седмице доноси сунце и пораст температуре – наводи РХМЗ.



Петодневна временска прогноза за Србију

Из РХМЗ наводе да ће се постепени пораст температуре са недеље пренети на следећу седмицу када се очекује претежно сунчано у топлије време у нашој земљи.

– Почетком наредне седмице, у понеделјак и уторак након свежег јутра местимично уз маглу и ниске облаке, током дана поново топлије. У понеделјак биће претежно сунчано, а у уторак уз слабу до умерену облачност – саопштио је РХМЗ.

У понедељак ће бити претежно сунчано и свеже, уз слаб и умерен северозападни ветар који ће на истоку Србије повремено имати и олујне ударе али се крајем дана очекује и његово слабљење. Јутарња температура кретаће се од девет степени, а највиша дневна износиће 22 степена.
У уторак ће бити сунчано, мало и умерено облачно, али ће бити за неколико степени топлије. Тако ће јутарња температура износити 12, а дневна 26 степени.
У среду су, за разлику од уторка могући пљускови, али температура се неће много разликовати од претходних дана. Јутарња ће бити 13, а највиша дневна 23 степена.
У четвртак ће бити претежно сунчано бити широм земље, а уједно и најтоплији дан у наредних пет дана, са јутарњом температуром од 14 степени, и скоро па летних 27 током дана.
Чубрило: После топлих дана стиже јако захлађење

Марко Чубрило, метеоролог аматер, објавио је такође да ће од данас бити топлије време. Он наводи да током следеће недеље неће бити сасвим стабилно време. Како наводи, пролазна киша је могућа око среде, петка и поново наредног викенда, када би могло још више да захладни.

– Од недеље топлије и од среде суво. Јутра хладна уз минимуме од +2 до +13, понегде у котлина могућ приземан мраз. Током дана максимуми од +17 до +22, а понегде у среду и у око +25 степени Целзијуса. У среду током дана пролазно погоршање уз кишу, а понегде може бити и пљуска са грмљавином, посебно на југу. Падавине ће бити пролазне и мање обилне од протеклих. У другом делу следеће недеље поново суво и топло уз дневне максимуме од +19 до +24 степена Целзијуса. Ново, пролазно, наоблачење и мање захлађење се очекује око наредног петка, док је следећег викенда могуће нешто јаче, али такође пролазно погоршање када би могло и осетније захладити тако да би се око 13.10. максимуми могли кретати од +7 до +12 степени Целзијуса – навео је он.

Да ли ћемо имати непогоде као у БиХ и михољско лето

Чубрило истиче да ће око половине месеца бити суво и свежије време, мало топлије од просека.

– После 15.10. би опет неко време требало бити суво и мало топлије од просека уз врло свеже ноћи, док је око 20.10. могуће ново погоршање које би потенцијално условило и секундарну циклогенезу над Јадраном. За сада је вероватноћа те циклогенезе мала, испод 30 процената, али с обзиром на то какву је катастрофу је изазавао управо циклон над Јадраном развој ове ситуације треба пратити и у колико буде потребе на време реаговати – истиче он.

Како даље наводи, у периоду од око 08.10 па до око 18.10. уз повремене прекиде трајаће нека врста михољског лета.

– То неће бити типично михољско лето, јер ће топло и суво време бити прекидано повременим погоршањима, посебно око 12. октобра. када би на кратко могло и мало јаче да захладни – закључује овај метеоролог аматер.

еспресо/ Блиц/



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept