Početna » Договорили сте годишњи одмор, уплатили, а онда се шеф “предомисли”! Да, и ово је могуће, ево шта треба да знате!

Договорили сте годишњи одмор, уплатили, а онда се шеф “предомисли”! Да, и ово је могуће, ево шта треба да знате!

Велики број запослених аранжмане за зимовање или летовање уплате месецима унапред како би их јефтиније платили, не размишљајући да то заправо може скупо да их кошта. Већина радника пре него што да новац пита “у фирми” кад сме да користи “годишњи“, не знајући да послодавац по закону има право да измени време коришћења одмора.



“Послодавац доноси решење о годишњем одмору у складу са својом организацијом рада и начином пословања и тренутним потребама, тако да послодавац у сваком случају увек мора да одобри датум коришћења годишњег одмора”, започео је разговор за МОНДО адвокат Озрен Словић.

Истакао је да савестан послодавац све ради у договору са запосленим трудећи се да се усагласи и са његовим потребама.

“Према Закону о раду решење о коришћењу годишњег одмора се запосленом доставља најкасније 15 дана пре датума одређеног за почетак коришћења годишњег одмора. Послодавац може да измени време одређено за коришћење годишњег одмора ако то захтевају потребе посла, најкасније пет радних дана пре дана одређеног за коришћење годишњег одмора”, објаснио је саговорник.

Напоменуо је да послодавац мора да поштује Закон о раду.

“Уколико послодавац поступи супротно овим одредбама Закона о раду, а запослени ипак реши да оде на годишњи одмор, мишљења сам да то не може да буде разлог за отказ уговора о раду и да би се такав отказ могао побијати као незаконит”, закључио је адвокат Озрен Словић.

Подсетимо, раније смо писали о томе да ли запослени може да добије отказ док се налази на боловању.

“Поједини запослени и послодавци су у заблуди када мисле да ће одласком на боловање радник добити заштиту од отказа. Запослени током боловања може да добије отказ“, рекао је раније Словић.

Истакао је да једино труднице и породиље не могу да добију отказ док одсуствују због трудничког боловања, породиљског одсуства и одсуства ради неге детета јер те категорије уживају посебну заштиту. Додао је да запослени не могу да добију отказ из разлога што су на боловању.

еспресо / Мондо



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept