Početna » Trećina zaposlenih voljna da radi i posle sticanja prava na penziju

Trećina zaposlenih voljna da radi i posle sticanja prava na penziju

Otprilike trećina zaposlenih u Nemačkoj može da zamisli da nastavi sa radom i posle ispunjavanja uslova za starosnu penziju, ukazuje jedna za vikend objavljena studija.

U istraživanju Instituta za nemačku privredu (IW), među 5.000 anketiranih zaposleni stariji od 55 godina skloniji su razmišljanju o radu i posle penzijske granice,



Na suprotnom kraju su oni iz najmlađe grupe, starosti do 30 godina.

Dalje, radu posle penzionisanja skloniji su obrazovani i kvalifikovani od onih bez kvalifikacija i rukovodilačkih zaduženja.

Naravno, na razmišljanje o ostanku na radnom mestu po penzionisanju utiče i okruženje, odnosno pre će profesionalnu karijeru produžiti zadovoljni nego nezadovoljni zaposleni, ukazuje istraživanje.

Interesantno je da finansijski faktor nema neku značajniju ulogu pri razmatranju rada po odlasku u penziju.

Manjak radne snage muči mnoge sektore nemačke privrede. Vlada stoga planira uvođenje premije za one koji žele da nastave sa radom posle ispunjavanja starosnih uslova za odlazak u penziju.

Prema planu, svako ko od 2025. nastavi da radi godinu posle sticanja prava na starosnu penziju dobiće tu premiju, isplaćenu na gomili kada konačno stupi u penziju.

Inicijative, deo vladinog „plana za rast,“ još mora da prođe raspravu i glasanje u Bundestagu.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept