Početna » Здравствено осигурање за незапослене: Ко све има право на оверу здравствене књижице?

Здравствено осигурање за незапослене: Ко све има право на оверу здравствене књижице?

 

Када је реч о остваривању права на здравствено осигурање, постоји значајна разлика између лица која примају новчану накнаду од Националне службе за запошљавање (НСЗ) и осталих незапослених лица. Прималац новчане накнаде остварује аутоматско право на здравствено осигурање, јер НСЗ плаћа потребне доприносе. С друге стране, незапослени који не примају накнаду морају испунити одређене услове, попут ниских примања по члану домаћинства, како би остварили право на бесплатну оверу здравствене књижице.



За време остваривања права на новчану накнаду, корисник има право на бесплатну оверу здравствене књижице на терет буџета Републике Србије, док НСЗ врши обрачун и уплату доприноса за здравствено осигурање. Поред тога, чланови породице корисника права на накнаду могу се преко њега осигурати, уколико немају други основ осигурања.

Ко има права и како се пријавити за накнаду за незапослене?

Незапослена лица која спадају у категорију социјално угроженог становништва, иако нису корисници новчане накнаде, имају право на бесплатно здравствено осигурање. Међутим, ово право се може остварити само под одређеним условима који су везани за висину месечних прихода по члану породице. Да би незапослена особа добила бесплатно осигурање, месечни приход по члану домаћинства не сме прелазити минималну зараду у нето износу, утврђену у складу са прописима о раду, у месецу подношења пријаве.

Оно што је важно напоменути јесте да ово право може остварити и незапослено лице које није пријављено код Националне службе за запошљавање (НСЗ). Дакле, чак и ако особа није у евиденцији НСЗ-а, она може добити бесплатно здравствено осигурање, под условом да приходи домаћинства у којем живи буду испод прописаног цензуса. У овом случају, цензус се односи на ниво прихода по члану породице, а члановима породице се сматрају родитељи, супружник и деца, под условом да сви живе у истом домаћинству, односно имају пребивалиште пријављено на истој адреси.

Како се одређује цензус за бесплатно осигурање?

За оверу здравствене књижице на терет буџета Републике Србије није потребно да лице докаже да је пријављено код НСЗ-а, већ само да приходи у домаћинству не прелазе прописани ниво. Према Правилнику о месечном износу прихода као цензусу за стицање својства осигураног лица, максималан приход по члану домаћинства за септембар 2024. износи 35.414,72 динара нето, док је за лице које живи само тај износ 46.039,14 динара (минимална зарада увећана за 30%). Ако приходи прелазе ове износе, право на бесплатну оверу здравствене књижице се губи.

Документација потребна за пријаву

Незапослена лица која испуњавају услове за бесплатно здравствено осигурање, односно чији су месечни приходи испод цензуса, треба да поднесу одређену документацију како би остварили ово право. Потребни документи укључују:

  • Важећу личну карту (фотокопија или очитана биометријска лична карта) или потврду о пребивалишту од МУП-а уколико особа нема личну карту.
  • Изјаву о члановима породице и приходима по члану домаћинства (Образац ЦЗ), уз пратеће доказе о приходима свих чланова породице. Докази о приходима могу бити, на пример, последњи чек од пензије за пензионере или потврда о заради за запослене чланове породице.

Где се остварује право на здравствено осигурање?

Осигураници Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) остварују право на здравствену заштиту на основу оверене здравствене књижице. Процес пријаве на здравствено осигурање и добијање књижице обавља се у надлежној филијали или испостави РФЗО, према месту пребивалишта. Након успешне пријаве и предаје документације, филијала РФЗО издаје и оверава здравствену књижицу која омогућава коришћење здравствених услуга.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept