Početna » Велика измена закона: Јавне личности више НЕЋЕ МОЋИ да рекламирају кладионице и уводи се још низ ограничења

Велика измена закона: Јавне личности више НЕЋЕ МОЋИ да рекламирају кладионице и уводи се још низ ограничења

Јавна расправа о Нацрту Закона о изменама и допунама Закона о играма на срећу, за који је надлежно Министарство финансија, завршена је у септембру.

Изменама и допунама Закона о оглашавању, чији је нацрт тренутно у јавној расправи, глумци, певачи, политичари, уметници, инфлуенсери, спортисти и друге јавне личности више неће смети да рекламирају кладионице и друге приређиваче такозваних посебних игара на срећу

Када заживе измене Закона о оглашавању, предвиђене овим нацртом, мењаће се досадашња правила када је реч о оглашавању кладионица, коцкарница и других приређивача посебних игара на срећу.



Закон о играма на срећу, наиме, разликује класичне (лото, срећке, бинго, томбола…) и такозване посебне игре на срећу у које спадају разне карташке игре (покер, блекџек…), игре на аутоматима, као и клађење на спортске и друге догађаје.

Нацрт Закона о изменама и допунама Закона о оглашавању, који је тренутно у јавној расправи, забрањује да се класичне игре на срећу рекламирају на отвореним површинама, “осим на месту које је удаљено најмање 100 метара ваздушном линијом од најближег комплекса предшколске, школске, здравствене или установе намењене деци и малолетницима“. Када је реч о посебним играма на срећу, ту су забране строже.

Нема више кладионица по билбордима
Тако кладионице неће моћи да се рекламирају на отвореним површинама, укључујући и аутобусе, таксије и сва друга возила, како споља тако и изнутра. То се односи на рекламне паное, тј. билборде, плакате, дисплеје, светлеће рекламе и слично.

Изузетак, када кладионице и остали приређивачи посебних игара на срећу могу да рекламирају игре које приређују, односе се на спортске терене и то за време спортских догађаја које спонзоришу (или у случају спонозорисања играча).

Приређивачи могу да се рекламирају на спољним површинама својих пословних просторија, испред којих могу и да обављају промотивне активности. Рекламне паное и друга средства за оглашавање могу да постављају и на својим службеним возилима.

“Светлећа средства за оглашавање су забрањена, осим на играчницама“, појашњава се у нацрту закона.

Нацрт предвиђа да је забрањено оглашавање посебних игара на срећу на свим телевизијама, и на телевизијама које програм емитују на националним фреквенцијама, као и оглашавање на кабловским телевизијским каналима, локалним телевизијским каналима осим за време преноса спортских догађаја, „као и 30 минута пре и после преноса спортских догађаја и то највише 10 огласних порука у трајању од најдуже 30 секунди по једног огласној поруци“.

Кладионице и остали приређивачи посебних игара на срећу неће смети да се оглашавају ни у садржајима електронских интернет портала и на Гоогле (Гоогле Дисплаy Нетwорк), Гоогле Сеарцх (претрага), Yоутубе, али ће смети на својим интернет сајтовима, као и на спортским интернет порталима (који су у целини тематски намењени објављивању спортских садржаја), затим на интернет страницама спортских клубова и удружења која спонзорише конкретан приређивач. Забрана такође не важи и за друштвене мреже (Фацебоок, Тwиттер, Инстаграм, Тик Ток и др.).

Забрањено је оглашавање на радијима (осим за време преноса спортских догађаја), у штампаним медијима (осим на спортским страницама), као и у филмовима, спотовима, серијама, позоришним представама.

“Забрањено је оглашавање посебних игара на срећу учествовањем јавних личности, као што су музичари, глумци, спортисти, политичари, уметници, инфлуенсери и учествовањем свих других особа које имају могућност да утичу на куповне одлуке других због свог стварног или претпостављеног ауторитета, знања или положаја осим ако су та лица активни спортисти спортских клубова и спортских друштава која спонзоришу приређивачи игара на срећу који се оглашавају“, прецизира се у нацрту закона.

Законописац, Министарство унутрашње и спољне трговине истиче да предложене измене и допуне имају за циљ “унапређивање регулативе оглашавања игара на срећу осигуравајући бољу заштиту деце и малолетника, као и одговорно оглашавање у јавном простору“.

“Измене укључују прецизно утврђивање забрањених зона за оглашавање на отвореним површинама и возилима, уз изузетке за спортске догађаје у строго контролисаним условима, као и дозвољавање оглашавања на пословним просторијама и службеним возилима приређивача игара на срећу уз забрану коришћења светлећих средстава за оглашавање, осим на играчницама. Проширене забране оглашавања на различитим медијима и платформама (телевизија, интернет, радио, штампани медији) смањују изложеност јавности, посебно деце и малолетника, огласима за игре на срећу. Боља заштита деце и малолетника од негативних утицаја оваквих огласних порука се постиже и забраном учешћа јавних личности (осим активних спортиста) у оглашавању игара на срећу“, наводи се у образложењу нацрта закона.

Новим чланом закона прописује се спровођење друштвено одговорних акција од стране приређивача игара на срећу, које се не сматра оглашавањем.

“Наиме, приређивачи игара на срећу могу спроводити друштвено одговорне акције и истицати свој лого, али без позивања на учешће у играма на срећу“, појашњава законописац.

Јавна расправа
Јавна расправа о Нацрту Закона о изменама и допунама Закона о играма на срећу, за који је надлежно Министарство финансија, завршена је у септембру.

И овај закон доноси више новина – попут оне да ће приређивачи игара на срећу сада уверењем Републичког геодетског завода и мишљењем вештака саобраћајне струке о најкраћем безбедном пешачком путу, морати да докажу да су бар 200 метара удаљени од основних и средњих школа, што је, иначе, и до сада била минимална прописана удаљеност.

Уведено је и ограничење износа код онлајн клађења.

“За разлику од досадашњег законског решења које нема ограничење за готовинске уплате и исплате за онлајн коцкање, уводи се максималан износ готовинских примања уплата од играча од 100.000 динара, односно 100.000 динара за исплату играчу за онлајн коцкање и то по једном играчу месечно у свим кладионицама приређивача који има одобрење и за приређивање игара на срећу у кладионицама и за онлајн приређивање“, наводи законописац.

мондо.рс



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept