Početna » ПРВО ОБЛАЧНО И КИША, А ОНДА ВРЕМЕНСКИ ОБРТ Ево шта нас све чека. Стиже нам јесењи антициклон – ускоро крај Михољског лета

ПРВО ОБЛАЧНО И КИША, А ОНДА ВРЕМЕНСКИ ОБРТ Ево шта нас све чека. Стиже нам јесењи антициклон – ускоро крај Михољског лета

У Србији ће данас ујутро и пре подне бити умерено до потпуно облачно, а киша и локални краткотрајни пљускови ће се из западне половине Србије брзо премештати преко централних крајева ка истоку, док се у другом делу дана очекује разведравање, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

Дуваће слаб и умерен ветар јужних смерова, на југу Баната и у планинским пределима повремено јак, а температура ће се кретати од седам до 26 степени.
У Београду ће ујутро и пре подне бити пролазно наоблачење с краткотрајном кишом.

Дуваће југоисточни ветар, а највиша дневна температура биће 26 степени.


Фенски ефекат најјачи на северу земље

Метеоролог Иван Ристић каже да скраћена верзија Михољског лета од само неколико дана ове године, после пролазне кише у среду, у четвртак подиже температуру ваздуха до чак 30 степени локално у појединим градовима.

Већ у петак у Србију стиже фронт са запада због чега ћемо имати хладнији ваздух за 10 степени и падавине.

– У четвртак ће најтоплији бити северни део земље, Војводина и градови Нови Сад, Суботица и други, пошто су јужна струјање и када пређу Динарске планине онда имамо фенски ефекат. Очекујем да међу најтоплијим градовима буду и Београд, Ваљево, Лозница, Шабац – каже Ристић.

Београд најтоплији град у Србији

Метеоролог каже да ће најтоплије бити:

у Београду 29-30 степени Целзијуса

у Лозници 28-29 степени Целзијуса
у Новом Саду 28 степени
у Крагујевцу 28 степени
у Суботици и Краљеву 27-28 степени

– Биће близу 30 степени Целзијуса чак и у градовима где се очекује да буде облачно и где је могућа киша. Ујутру је могућа краткотрајна магла и свеже време, али ће у току дана бити топло и сунчано време. Већ у петак треба очекивати да максимална дневна температура буде до око 22 степени, док ће у другој половини октобра температуре бити око просека, а оне су у другој декади 16-20 степени и трећој декади 14-18 степени – каже Ристић.

Шта доноси јесењи антициклон

Метеоролог објашњава да „постоје Азорски и Сибирски антициклони и да су главни и основни, а када дође до продора арктичког хладног ваздуха са северозапада у Европи, као што ће се десити у петак, онда се Азорски помери према Европи и буде Европски, односно то је сада јесењи антициклон.

– Европски антициклони су огранци Азорског или Сибирског, а овај што долази до нас биће огранак Азорског. За сада су Афрички и Исландски антициклони мирују, на паузи су, а када су у комбинацији онда имамо баш претопло време. То је био случај прошле године и до краја августа скоро 14 месеци у континуитету због чега смо бележили рекордне температуре – каже Ристић.

Стиже нам јесењи антициклон

Како је раније Ристић рекао, након кратког раста температуре, она ће само да пада и пада.

– То је класичан антициклон који је владао пре, око осамдесетих година прошлог века када је била хладнија клима и када смо имали хладније зиме и друга годишња доба.

Карактеришу га хладна јутра са температуром ваздуха између 5 и 10 степени Целзијуса, с тим што понегде где има магле температура може да буде око 0 степени Целзијуса, а преко дана максималне дневне температуру буду између 15 и 20 степени Целзијуса, што је релативно свеже и око нормале за другу половину октобра – каже Иван Ристић.

Каква ће бити сезона јесен/зима 2024/2025.
Падавине се очекују у петак 11. октобра, а могуће су и у суботу, док у другој половини месеца остаје право јесење време.

– Очекујемо да јесен/зиму буду умерено континенталног типа, а не као прошле године када је била суптропско-медитеранског типа. Враћа нам се зима каква је некад била – закључује саговорник.

(Блиц)



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept