Početna » Nemci se najviše plaše cena i migracija

Nemci se najviše plaše cena i migracija

Da li će cene još da rastu? Da li ću moći da plaćam stan? Hoće li će Nemačka biti preopterećena dolaskom novih izbeglica i imigranata? Ova pitanja izazivaju veliku zabrinutost među Nemcima, kako je pokazala studija „Strahovi Nemaca“, predstavljena u sredu.




Briga zbog sve većih troškova života zauzima prvo mesto među strahovima. Čak 57 odsto učesnika istraživanja izjavilo je da se plaši daljeg rasta cena.

Ovaj strah se najčešće pojavljivao u dosadašnja 33 ispitivanja.

„Pogled na našu dugoročnu statistiku pokazuje: Kada je reč o ličnim finansijama, Nemci reaguju osetljivo“, rekao je autor studije Griša Brauer-Rabinovič (Grischa Brower-Rabinowitsch).

Mnogi Nemci, 52 odsto, i dalje strahuju da će stanarine postati previsoke. Strah od paprenih kirija je na trećem mestu.

Ipak, u poređenju sa prošlom godinom, raspoloženje se popravilo. Strah od rasta cena i preskupog stanovanja smanjio se za po osam odsto.

„Ljudi imaju više u novčanicima. To nije bez posledica“, rekao je Brauer-Rabinovič.

Studiju o strahovima već više od 30 godina naručuje osiguravajuća kompanija R+V.

Za ovogodišnje istraživanje, od juna do avgusta, anketari su kontaktirali oko 2.400 osoba starijih od 14 godina.

Tema migracije i dalje brine ljude u Nemačkoj i na drugom je mestu na listi strahova. Više od polovine ispitanih, 56 odsto, plaši se da društvo i vlasti ne mogu da se nose s brojem izbeglica.

Dalje migracije mogu dovesti do tenzija u društvu, reklo je 51 odsto ispitanika.

„Glavni problemi u vezi sa migracijom i integracijom dugo su zanemarivani. (…) „, rekla je politikološkinja Izabel Borucki (Isabelle Borucki) dodajući da institucije moraju da učine više.

„Posebno na istoku postoji osećaj nejednakog i nepravednog tretmana u delovima društva. Stranci, izbeglice i njihov dolazak doživljavaju se kao pretnja“, objasnila je.

Značajno je porastao i strah od političkog ekstremizma – 46 odsto ispitanih reklo je da ga se plaši, što je osam odsto više nego prošle godine.

Od toga, 48 odsto strahuje od islamističkog terorizma, 38 odsto od desničarskog ekstremizma, a sedam odsto od levičarskog.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept