Početna » Весић: Следеће године нови Закон о планирању изградње

Весић: Следеће године нови Закон о планирању изградње

Србија се налази на прагу нове ере грађевинарства, а следеће године биће израђен нови Закон о планирању изградње, рекао је данас министар грађевинарства Горан Весић на свечаном отварању Регионалне конференције “Будући трендови у грађевинској индустрији”. Доношењу новог закона, како је истакао Весић, претходиће широка јавна расправа.

“То је део наших најважнијих закона, где ћемо ићи на додатно упрошћавање процедура, на транспарентност поступка, на давање јавних овлашћења и пројектним бироима и неким другим учесницима у процесу изградње како би се држава више растеретила, а грађани добијали бржу и бољу услугу”, рекао је Весић.



Он је подсетио да је Србија Изменама и допунама Закона о изградњи увела смо новине које немају многе земље чланице ЕУ. “Изменама и допунама Закона о изградњи увели смо новине које немају многе земље чланице ЕУ, попут Сертификата Зелене градње који ће почети да се примењује од 2026. године, где сви објекти преко 10.000 квадрата и јавни објекти морају да се граде према тим међународним сертификатима и то значи употребу еколошких материјала, то значи да имате још једну додатну контролу када је у питању градња, ја се надам да ћемо израдити и домаћи сертификат и то значи поврат од 10 одсто на доприносе за грађевинско земљиште, уколико радите по свим сертификатима”, објаснио је Весић.

Сви објекти преко 10.000 квадрата ће од 2028. године морати да се пројектују у програму БИМ, једном од најмодернијих програма за пројектовање, као и сви јавни објекти. Још једна новина је софтвер за израду планске документације ГИС помоћу који омогућава лакши и бржи увид у стање на свим парцелама.

“За сваку парцелу ће се знати шта се на њој налази, то значи да ћемо знати све када је у питању бесправна градња, када су у питању клизишта и сви геопросторни подаци ће се налазити на једном месту”, рекао је Весић. У Србији је вредност свих изведених грађевинских радова у другом кварталу порасла за 22 одсто, док је прошла година завршена са растом 11,2 одсто. “Грађевинска индустрија у Србији постаје значајан замајац у расту БДП-а. Наше учешће је у другом кварталу ове године чинило 5,92 одсто БДП-а и наш допринос у другом кварталу БДП-у земље је износио 1,1 милијарду евра”, истакао је Весић и додао да раст БДП-а значи раст плата и пензија. Весић је рекао да су Конференције попут данашње веома важне за грађевинску индустрије, јер су оне су место где се говори о иновацијама и трендовима у овој области.

тањуг.рс



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept