Početna » Pandemijski fond EU još pun novca

Pandemijski fond EU još pun novca

Zastave Nemacke I Eu

Evropska unija je za pomoć članicama u oporavku od posledica pandemije formirala fond sa 650 milijardi evra. Pola veka fonda je prošlo, a u ćupu ima još mnogo novca.

Naime, članice EU su iz Fonda za oporavak i otpornost (ARF) 2021. do oktobra povukle 267 milijardi, ili 40 odsto raspoloživih sredstava, navela je Evropska komisija u četvrtak.



Komisija je istovremeno upozorila da sporo povlačenje novca ugrožava ciljeve Fonda.

Nemačka je do sada, od njoj dostupnih 30,3 milijardi povukla 6,25 milijardi.

Novac iz Fonda članice treba da iskoriste za digitalizaciju uprave i klimatske projekte, na primer za podršku prodaje električnih automobila.

EU je ARF formirala da članicama pomogne pri savladavanju posledica pandemije koronavirusa i modernizaciji privrede. Fond ostaje otvoren do 2026. EU se za popunjavanje ARF kolektivno zadužila.

Članice sredstva mogu da povuku uz konkretan investicioni plan koji je u skladu sa ciljevima Fonda. Pritom, isplata je u tranšama uslovljenim realizacijom faza projekta.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept