Početna » Повећан родитељски додатак за децу рођену од 1. јануара 2024: Ово је детаљан план исплата и тачан износ

Повећан родитељски додатак за децу рођену од 1. јануара 2024: Ово је детаљан план исплата и тачан износ

Детаљан план исплата и тачан износ ове државне помоћи за прво, друго и треће дете

Од 1. новембра 2024. године почиње исплата увећаног родитељског додатка. Право на увећане новчане износе имају родитељи деце која су рођена од 1. јануара 2024. године, предвиђено је изменама и допунама Закона о финансијској подршци породицама са децом.



Да би било јасније, ево прецизних података за исплату увећаног родитељског додатка:

Увећан родитељски додатак за прво дете износи 500.000 динара и исплаћује се као једнократна новчана помоћ, за друго дете је 600.000 динара и исплаћује се у 24 месечне рате по 25.000 динара.

Родитељски додатак за треће дете је 2.280.000 динара, исплаћује се у 120 месечних рата по 19.000 динара.

Додатак за четврто дете износи 3.180.000 динара, такође се исплаћује у 120 рата по 26.500 динара.

Родитељима којима су деца рођена 1. јануара 2024. године и касније и већ су добили родитељски додатак или им је почела исплата месечних рата (уколико је реч о другом, трећем или четвртом детету) биће исплаћена разлика.

Повећан је и износ паушала за набавку опреме за децу и он од 1. новембра износи 7.500 динара.

Иначе, до сада су се родитељски додатак и паушал за набавку опреме за дете усклађивали два пута годишње – 1. јануара и 1. јула, на основу кретања индекса потрошачких цена у Србији у претходних шест месеци.

Како се подноси захтев за родитељски додатак

Захтев за остваривање права на родитељски додатак подноси мајка, односно отац детета одмах након рођења, у здравственој установи у којој је дете рођено или директно надлежном органу, најкасније до навршених годину дана живота детета.

Захтев за остваривање права на родитељски додатак поднет у здравственој установи овлашћени радник здравствене установе шаље надлежном органу електронским путем у складу са законом којим се уређује електронски документ и услуге од поверења у електронском пословању.

Законом је предвиђено да уколико у току исплате родитељског додатка која се обавља у месечним ратама корисник права напусти дете или умре прекида се даља исплата родитељског додатка до одлуке министарства надлежног за финансијску подршку породици са децом.

Уколико у току исплате права на родитељски додатак која се обавља у месечним ратама дете умре, прекида се даља исплата права.

Изузетак је за треће и четврто дете које је умрло у току исплате родитељског додатка, исплаћује се једнократни износ од 295.000 динара.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept