Početna » Пооштравају се казне за пијане возаче: Строжије санкције за изазивање саобраћајних несрећа

Пооштравају се казне за пијане возаче: Строжије санкције за изазивање саобраћајних несрећа

У плану су значајне измене Кривичног законика Србије које ће пооштрити казне за возаче који у алкохолисаном стању изазову саобраћајне несреће. Предвиђено је да они који изазову несреће под дејством алкохола или наркотика више неће моћи да избегну затворску казну, јер ће за најтежа дела против безбедности саобраћаја затворске казне бити обавезне, пише Блиц



Међу најважнијим изменама Кривичног законика је повећање казни за тешко дело против безбедности јавног саобраћаја. Ако несрећа изазове тешку телесну повреду или велику материјалну штету, предвиђена казна ће бити од две до десет година затвора, док ће у случају смртног исхода казна бити од пет до 15 година затвора.

У случајевима нехата, казне ће такође бити строжије. За нехајно изазивање тешких повреда казна ће бити од шест месеци до пет година затвора, док ће за изазивање смрти бити од две до десет година затвора. Ове промене су реакција на учестале саобраћајне несреће са смртним исходима, нарочито у случајевима када су возачи били под дејством алкохола.

Према речима заменика главног јавног тужиоца Вишег јавног тужилаштва у Београду, Миодрага Марковића, који објашњава за „Блиц“ предложене измене су неопходне због великог броја несрећа са тешким последицама. Највећи број ових несрећа изазван је управо вожњом под дејством алкохола или наркотика, а увођење строжијих казни има за циљ смањење таквих случајева.

Поред алкохолисаних возача, измене закона фокусираће се и на насилничку вожњу, пролазак кроз црвено светло и обарање пешака на обележеном пешачком прелазу. На пример, насилничка вожња, попут кретања брзином од 150 км/х кроз насељено место где је дозвољена брзина 50 км/х, сада ће бити третирана као озбиљно кривично дело.

Уз ове промене, очекује се побољшање саобраћајне културе и смањење броја несавесних возача на путевима Србије. Нацрт измена Кривичног законика биће предмет јавне расправе до 1. новембра, након чега ће Министарство правде припремити коначни предлог за усвајање у Скупштини.

Ове измене представљају кључни корак у подизању свести о безбедности саобраћаја и смањењу броја несрећа које изазивају возачи под утицајем алкохола и опојних средстава.

Кључне казне предвиђене новим изменама:

Тешке телесне повреде: казна од две до десет година затвора.
Смртни исход: казна од пет до 15 година затвора.
Нехат са тешком повредом: казна од шест месеци до пет година.
Нехат са смртним исходом: казна од две до десет година.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept