Početna » Ravnopravnost žena u biznisu: Nemačka iza Britanije, SAD i Francuske

Ravnopravnost žena u biznisu: Nemačka iza Britanije, SAD i Francuske

U menadžmentu 40 najvećih nemačkih kompanija koje se kotiraju na berzi, sada je svaki četvrti član odbora žena. Međutim, to je daleko ispod mnogih konkurenata Nemačke.

Od 1. septembra, žene su činile 24,7 odsto članova odbora što je značajno ispod 32,1 odsto u Velikoj Britaniji, prema izveštaju Fondacije OlBrajt (AllBright) predstavljenom u utorak.



Sjedinjene Države su na drugom mestu sa 30,1 odsto, dok je Francuska treća sa 28,8 odsto, a Švedska četvrta sa 28,2 odsto.

Samo je Poljska bila lošija od Nemačke, sa udelom žena u menadžmentu od 18,2 odsto. Situacija je bila nešto bolja u nadzornim odborima, gde su četiri od 10 članova bile žene.

Istraživanje je ipak pokazalo da nije bilo promene u odnosu na prethodnu godinu. I dalje je bilo 10 predsednica nadzornih odbora i sedam glavnih izvršnih direktorki.

Iako se u Nemačkoj mnogo govori o uvođenju rodnih kvota na najvišim pozicijama, izveštaj ukazuje da kompanije treba da postave konkretne interne ciljeve za više žena u menadžmentu.

Autori studije su rekli da kompanije treba da utvrde šta sprečava da žene da dođu na najviša mesta. Nesvesne predrasude takođe mogu igrati ulogu, sugeriše studija.

Činjenica da još nema stvarnog napretka iznenađuje, pošto su više od polovine diplomiranih studenata poslovne administracije žene – „i to ne od juče“, rekla je Vibke Ankersen (Wiebke), jedna od direktorki Fondacije OlBrajt.

Nemačko-švedska fondacija sa sedištima u Stokholmu i Berlinu je neprofitna i politički nezavisna. Zalaže se za više žena na čelnim mestima u privredi.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept