Početna » НОВИ ПРАВИЛНИК О ОДЛАГАЊУ ГРАЂЕВИНСКОГ ОТПАДА ОД ДАНАС СТУПА НА СНАГУ

НОВИ ПРАВИЛНИК О ОДЛАГАЊУ ГРАЂЕВИНСКОГ ОТПАДА ОД ДАНАС СТУПА НА СНАГУ

Правилник од данас ступа на снагу, а требало би да допринесе знатном смањењу броја нелегалних депонија грађевинског отпада.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић донео је Правилник о уређењу, управљању, одлагању и депоновању грађевинског отпада у току извођења радова.



Весић је појаснио да је Правилником прописана процедура предвиђена Законом о планирању и изградњи према коме је достављање документа о кретању и складиштењу грађевинског отпада неопходан услов за добијање употребне дозволе.

„То значи да ће инвеститор пре добијања употребне дозволе морати да докаже да је грађевински отпад предат овлашћеном оператору. Ова обавеза се односи на инвеститоре којима је решење о грађевинској дозволи издато после 4. августа прошле године, а истовремено је протекао и рок од шест месеци од ступања на снагу овог Правилника„, рекао је он, саопштило је Министарство.

Напоменуо је да је, будући да у Србији у свим јединицама локалне самоуправе још нема изграђених депонија, направљен један изузетак, те инвеститор, уколико у окружењу од 50 километара у односу на локацију изградње објекта не постоји лиценцирани оператор постројења за третман, односно складиштење отпада, нема обавезу да уз захтев за издавање употребне дозволе приложи документ о кретању отпада, али је у обавези да достави изјаву о тој чињеници, коју проверава орган надлежан за издавање употребне дозволе.

Истакао је да ће примена Правилника знатно смањити број нелегалних депонија грађевинског отпада, које се налазе углавном поред путева, што ће бити и важан допринос комуналном реду и заштити животне средине.

„У наредном периоду, као министар надлежан за ову област, донећу нове прописе којима ће бити регулисане обавезе коришћења одређеног процента рециклираног грађевинског материјала приликом рехабилитације, реконструкције и изградње путева„, навео је Весић.

Ако у току извођења радова настане опасан отпад, за чије постојање се није знало у време сачињавања Плана управљања грађевинским отпадом, извођач и стручни надзор обустављају радове и о тој чињеници обавештавају инвеститора, грађевинског инспектора и инспектора надлежног за послове заштите животне средине.

Физичка и правна лица, која имају права и обавезе по овом Правилнику, имају рок од шест месеци да своје пословање ускладе са овим документом.

Извор Тањуг



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept