Početna » Bundestag usvojio deo paketa protiv terorizma, Bundesrat oborio deo

Bundestag usvojio deo paketa protiv terorizma, Bundesrat oborio deo

Bundestag je u petak usvojio paket zakona o migraciji i bezbednosti kojim vlada kancelara Olafa Šolca (Scholz) nastoji da suzbije pretnju islamističkog terorizma. Deo paketa, međutim, nije prošao drugu komoru parlamenta, Bundesrat.

Mere su odgovor na smrtonosni napad nožem u Zolingenu u avgustu. Za ubistvo troje i ranjavanje osmoro ljudi nožem je osumnjičen jedan 26-godišnji sirijski migrant povezan sa Islamskom državom.




Novi propisi uključuju opštu zabranu nošenja noža u javnosti.

Predviđaju i deportaciju imigranata bez prava boravka u Nemačkoj i ukidanje beneficija ako je, prema Dablinskom sporazumu, za njih odgovorna neka druga članica Evropske unije.

Deportacija, međutim, ostaje uslovljena ispunjavanjem uslovaiz Dablinskog sporazuma.

Dalje, u istrazi terorizma policija je dobila pravo da, uz odobrenje nadležnog suda predsedniku Savezne kriminalističke policije, poredi biometrijske podatke osumnjičenih sa interneta.

Taj deo paketa, o širim ovlašćenjima policije, trebalo je kasnije u petak da prođe i Bundesrat, dom pokrajina nemačkog parlamenta. Tu je međutim, oboren.

Za razliku od Bundestaga, predstavničkog doma koji reflektuje snagu partija u federaciji, Bundesrat popunjavaju predstavnici 16 nemačkih pokrajina, prema snazi stranaka izraženoj na pokrajinskim izborima.

Stoga u Bndesratu ništa ne može da prođe bez konzervativnih demohrišćana (CDU/CSU), koji su u Bundestagu u opoziciji.

Rezerve prema proširenju policijskih ovlašćenja iskazali su i pojedini političari iz Šolcove Socijaldemokratske partije (SPD) i Zelenih, isto strane u vladajućoj koaliciji.

 

 



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept