Početna » „Мала матура је била и остала ЈЕДИНИ меродаван екстерни испит, ми морамо оцењивањем да пратимо оно што је НОВО доба донело генерацијама“

„Мала матура је била и остала ЈЕДИНИ меродаван екстерни испит, ми морамо оцењивањем да пратимо оно што је НОВО доба донело генерацијама“

„Мала матура је била и још увек је у нашем систему једини меродаван национални екстерни испит, где сва деца у једној генерацији у целој држави полажу под истим условима, исте задатке и где нико не може да има утицај, као што је могуће на школским писменим задацима да наставнице дају оно што су их учили“, рекао је за Танјуг Бранислав Ранђеловић из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.



Додао је да ове године просек из српског језика и математике није лошији и да се креће као и претходне године, а да је сасвим за очекивати да национални просек из тих предмета буде у том рангу од 11 поена, јер се тестира цела генерација.

„Мала матура је остала онај тренутак који даје праву слику, као што ће у једном тренутку велике матуре дати праву слику код деветнаестогодишњака на завршетку средње школе. Дакле, ми за ову генерацију немамо разлога да бринемо о било каквим катастрофалним резултатима. Нису такви. Они су такви какви су. Они осликавају знања наше деце“, рекао је Ранђеловић.

Додао је да генерације сада нису исте као генерације пре 10 година, а далеко од оних генерација од пре 50 година и да је потребно да систем то прати.

„Ми морамо као систем да пратимо, начином оцењивања да пратимо оно што је ново доба донало новим генерацијама. Наше генерације данас другачије размишљају, бржи су од нас, више знају, другачије читају текстове и ми морамо то да пратимо, јер ако се држимо онога како је било пре много година, деца једноставно неће то радити, неће разумети. Ми не можемо да радимо у систему на исти начин као што је било раније, морамо да мењамо“, рекао је Ранђеловић.

Он је саопштио да Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања ради на измени стандарда и да промене могу да се виде из године у годину.

Извор: Танјуг



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept